Kaffe giver laver BMI og mindre risiko for diabetes
I et nyt studie udarbejdet med forskere fra Novo Nordisk i samarbejde med svenske og engelske forskere viser det sig nu, at kaffe har endnu flere sundhedsmæssige fordele end før.
Det skriver videnskab.dk.
Og Albert Gjedde, professor emeritus i neurobiologi og farmakologi ved Københavns Universitet, har positive ting at sige om dette studie: ”Det er et godt studie, men det konkluderer ikke noget fast. Højest giver det et bud, der lyder, at kaffe - eller enhver anden koffeinholdig drik, for den sags skyld - muligvis kan have nogle helbredsmæssige fordele,” siger han og tilføjer, at studiet forhåbentlig kan lede til endnu mere forskning om særligt diabetes type to.
Analyseret generne
Forskerne har baseret deres forskning på et kæmpe datasæt på over 10.000 mennesker. Her kiggede de på to genvariationer kaldet CYP1A2 og AHR.
For folk med disse genvariationer er koffein i længere tid i deres kroppe i forhold til dem, der ikke har denne genvariation. Det betyder også, at disse folk ofte ikke drikker så meget kaffe sammenlignet med folk, der ikke har generationerne, men samtidig vil deres koffeinniveau stadig være højere, da kroppen tager længere tid om at udskille det.
Og det er disse mennesker, som studiet viser, der har en lavere risiko for diabetes og en lavere BMI.
Usikkerheder forbundet med studiet
Gjedde fortæller dog, at der er nogle usikkerheder i forbindelse med studiet. En af dem er, at der er en væsentlig forskel på de personer, der har den genvariation, og de personer, der ikke har den genvariation. Men studiet fortæller ikke, hvor stor denne forskel er. Det skaber nogle uklarheder i studiet, som dog lægger op til, at man forsker videre på det.