4 pensionsfejl, du skal undgå: Kan koste dig tusindvis af kroner

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Pension er ikke simpelt, men det kan være en rigtig god forretning at sætte sig lidt ind i sagerne!

Jeg ved godt, at det med pension måske ikke er det, vi ligefrem foretrækker at læse om.

Det ændrer imidlertid ikke på, at det er en særdeles vigtig ting for os alle, i hvert fald hvis vi gerne vil have en sund økonomi, når vi bliver ældre.

Men det er ikke et særligt simpelt emne. Der er mange ting at tænke over og overveje - og ikke mindst ting, du skal undgå at gøre.

Ritzau Fokus har talt med to pensionseksperter, og de peger på fire fejl, man ikke bør begå, hvis man gerne vil have det meste ud af sin pensionsopsparing

Du har for lav investeringsrisiko

Det er en samgssag, om man vil investere med stor, mellem eller lav risiko. Nogle har det fint med at satse på et højt afkast mod måske at tabe lidt undervejs, og andre vil hellere sigte lavt mod til gengæld at have større sikkerhed.

Men størrelsen af det løbende afkast har stort betydning for, hvor mange penge du ender med at stå med senere, fortæller privatøkonom i PFA Pension Camilla Schjølin Poulsen.

“Al investering kommer dog med en risiko for tab, og det vigtigste er her at få gennemgået sin risikoprofil, så man tager netop så meget risiko, at ens afkast bliver tilfredsstillende. Men du skal ikke tage mere risiko, end at du fortsat sover godt om natten i de urolige perioder,” siger hun.

Privatøkonomen understreger, at det er vigtigt ikke at gå i panik undervejs, hvis investeringerne giver underskud i en periode. Man skal i stedet holde fast i sin plan i modgang og medgang og eksempelvis genoverveje sin investeringsprofil hvert andet år.

Og det bringer os videre til den næste fejl.

Du tjekker ikke op på din pension

Fra du starter din pensionsopsparing, til du faktisk skal bruge den, kan der gå mange år. Men dit liv er ikke statisk, og dine behov kan hurtigt ændre sig.

Kunderådgivningschef i Sampension, Anne-Louise Lindkvist, fortæller, at de færreste danskere forventer at gå væsentligt ned i levestandard, når de forlader arbejdsmarkedet, men for at være sikker på ikke at blive nødt til det, kræver det altså, at du løbende følger op på din pension.

Du sparer op flere steder

Der findes et hav af pensionsselskaber, både private og arbejdsgiverbetalte, men hvis du har flere pensionsopsparinger rundt omkring, er det måske en idé at samle dem.

At have en pensionsopsparing i et selskab er nemlig ikke gratis. Du betaler forskellige omkostninger alt efter selskabet, og der er ikke nogen grund til at betale til fire forskellige selskaber, hvis du kan nøjes med at betale til et enkelt.

Beregninger fra Sampension viser, at hvis du som 25-årig kan samle dine pensionsordninger og eksempelvis spare 1500 kroner i administrationsgebyrer om året, får du 72.000 kroner ekstra opsparing ved pensionering.

Laver du manøvren som 35-årig får du 51.000 kroner ekstra, og gevinsten ved at samle pensionerne som 45-årig og 55-årig er på henholdsvis 33.000 kroner og 17.000 kroner.

Du bliver dobbeltbeskattet af ratepensionen

Ratepensioner bliver stadig mere populære, men en ting er, at pensioner ikke er nemme at finde ud af - noget helt andet er, når vi også skal til at tænke over skat.

Du har mulighed for at få fradrag på din indbetaling til din ratepension, men du skal være opmærksom på, hvor meget du indbetaler i løbet af et år. Der er nemlig et maksimalt beløb, du kan få fradrag for per år, og hvis du indbetaler mere end det beløb, risikerer du at blive dobbeltbeskattet.

Du har nemlig allerede betalt skat af de penge, du indbetaler (uden at få fradrag for dem), men du skal altså også betale skat af udbetalingen, når du skal bruge pengene. På den måde bliver de samme penge beskattet to gange.