Hænger haveplanterne? Sådan ved du, om de kan reddes

Hus og have

03/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det kan være svært at gennemskue, hvornår en plante kan reddes.

Med risikoen for hedebølger, der vil blive stadigt hyppigere i fremtiden, vil planter, der er tilpasset skygge, sandsynligvis komme under betydelig stress, så gartnere skal passe dem i overensstemmelse hermed.

Det skriver Express.

Alt for ofte bliver gartnere fristet til at afskrive en plante, så snart de får det mindste tegn på, at den begynder at visne eller kæmpe mod varmen.

Det skal du kigge efter

Som en tommelfingerregel er tegnet på en sund rod brunfarvet, saftig og har kødfulde hvide spidser, når den trækkes fra sin potte eller jorden.

Døde rødder vil på den anden side sandsynligvis være grødet, udsende en ubehagelig lugt eller være tørre og skøre.

Ifølge haveeksperten Chloe Brooks er det vigtigt at give planterne en afdragsperiode, efter at de begynder at vise tegn på tørke, ​​da de måske kan klare sig igennem.

Sådan gør du i potter

Haveeksperten hos Triple Oaks Nursery og Herb Farden i Franklingville, New Jersey, fortalte at en plante, der tager et stykke tid at blomstre, simpelthen har brug for mere tid.

"Ikke alle planter springer ud i foråret," fortalte hun og fortsatte: "Det kan være en senere sæson plante."

Ifølge gartneren er det nemmest at se, om en plante er død eller ej, når den er i en beholder eller potte.

“Hvis rødderne stadig er hvide; Den lever; hvis de er brune, er det sandsynligvis dødt," forklarede hun.

Sådan gør du i jorden

Du leder efter saftige, fyldige, sunde rødder, hvis du ser slim eller grødede teksturer, er det en indikator for rodråd. Brooks forklarede, at sommerblomster måske ikke har nogen tegn på liv på toppen, på trods af at de har robuste stilke og blade og stadig er i live og kan reddes.

På samme måde kan planter vise små tegn på vækst indtil de senere måneder, så det er vigtigt at holde dem tilstrækkeligt vandet og fodret.

For planter, der bor i jorden, er protokollen lidt anderledes, forklarede Brooks.

"I jorden skal du være tålmodig og give det mere tid," tilføjede hun. "Og sikkert mere vand. Hvis det er i jorden, behøver du ikke bekymre dig så meget om overvanding, da det vand kan sive ned i jorden."