Skræmmende læsning: Så mange over 65 år døjer med psykiske problemer

Sundhed

11/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

For første gang er der kommet et dedikeret kapitel om mennesker over 65 år i Psykiatrifondens rapport.

Vi oplever alle sammen med jævne mellemrum, at livet er så svært, at det påvirker vores psykiske velbefindende.

Det betyder ikke, at vi har en psykisk sygdom, men det er vigtigt at søge viden og hjælp – i tide. I løbet af et livsforløb vil en stor del af befolkningen – omkring 82 procent – på et eller andet tidspunkt enten få udskrevet medicin for psykisk sygdom og/eller blive behandlet for psykisk sygdom.

I Psykiatrifondens nye og opdaterede samling af tal og fakta om psykisk sygdom i Danmark er omfanget af psykisk sygdom i Danmark sat i system, og for første gang er der kommet et nyt kapitel kun om ældres psykiske sygdomme - og det er uhyggelig læsning.

Højeste selvmordsrate

For det første springer det i øjnene, at godt 96.000 mennesker på 65 år eller over lever med demens.

Derudover er depression den hyppigst forekommende psykiatriske diagnose for danskere over 65 år. Det ses også på de indløste recepter, da det netop er antidepressiv- og angstmedicin, der er de typer, der oftest bliver udløst af danskere over 65 år.

Endelig viser rapporten også, at ældre har de højeste selvmordsrater af alle aldersgrupper i Danmark.

Læs hele rapporten: Tal og fakta om psykisk sygdom i Danmark

Manglende kvalitetsstandarder skaber ulighed i sundhed

Der er mange eksempler på, at psykiatriske patienter ikke får den samme standard i behandling, som somatiske patienter kan forvente.

Der findes desværre ikke gode opgørelser af det relative ressourceforbrug i sundhedsvæsenet fordelt på psykiatri og somatik. Sammenholder man de lægelige psykiatriske specialer med de somatiske specialer, er der tydelige forskelle på, om der findes landsdækkende kvalitetsstandarder og behandlingspakker.

Der er fx mange landsdækkende kvalitetsstandarder inden for kræftspecialet og hjerte-kar-specialet, men ingen for børne- og ungdomspsykiatrien og kun få i voksenpsykiatrien.

Det er tredje gang, Psykiatrifonden har samlet tal og fakta om psykisk sygdom. Første gang var i 2018.