Kan give dig smerter i og omkring bagdelen: Læge advarer mod denne toiletvane

Sundhed

28/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er noget, mere end halvdelen af alle danskere oplever i løbet af livet!

Uanset om du bruger tiden på at scrolle på sociale medier eller spille spil, så tænk dig godt om, inden du tager din telefon med på toilettet.

Mens toiletvanen kan virke harmløs, har læger advaret om, at den tankeløse handling faktisk kan skade din bagdel.

Gastroenterolog Dr. Saurabh Sethi har taget til sociale medier for at fremhæve de "alvorlige konsekvenser". I videoen sagde han:

"Brug af din telefon mens du laver nummer to kan føre til langvarig sidden på toilettet, hvilket kan forårsage belastning og pres på din endetarm og dit anus ."

Han talte til sine 273.000 TikTok-tilhængere og tilføjede: "Dette kan føre til problemer som hæmorider, analfissurer og endda rektal prolaps."

Det er forskellen på de tre

Ifølge NHS (National Heatlh Service, red.) er hæmorider hævelser, der indeholder forstørrede blodkar, der findes inde i eller omkring bagdelen. Mere end halvdelen af alle danskere oplevet på et tidspunkt at have hæmorider, som kan være symptomfrie, men også kan forårsage ubehag, når man går på toilettet.

I mellemtiden beskriver en analfissur en tåre eller et sår, der udvikler sig i slimhinden i tyktarmen, nær anus. Dette kan forårsage en skarp smerte, når en person forsøger at poo, som kan vare flere timer, såvel som blødning, forklarer NHS.

En rektal prolaps opstår, når "de sidste par centimeter af tarmen bliver strakt og stikker ud fra bunden," forklarer sundhedskroppen. De, der har oplevet vaginal fødsel, langvarig forstoppelse, tunge løft eller svage bækkenbundsmuskler står over for en øget risiko for tilstanden.

Ufatteligt ulækker

Hvad mere er, at bruge din telefon på toilettet er en "yngleplads" for bakterier, advarer Dr. Sethi.

Han sagde: "Undersøgelser har fundet ud af, at en gennemsnitlig smartphone er mere beskidt end et offentligt toiletsæde. Prøv at undgå at scrolle, mens du bruger toilettet, men hvis du ikke kan lade være med det, skal du i det mindste have et desinfektionsmiddel til at rengøre telefonen, når du er færdig med virksomheden."

Forskning udført af Initial Washroom Hygiene i 2018 viste, at den gennemsnitlige smartphone er næsten syv gange mere beskidt end et toiletsæde.

Symptomer på hæmorider

  • Blødning efter at have passeret en afføring (blodet er normalt lyserødt)

  • Kløende bagdel

  • En klump, der hænger ned uden for anus, som måske skal skubbes ind igen efter at have passeret en afføring

  • En slimudledning efter at have passeret en afføring

  • Ømhed, rødme og hævelse omkring din anus

Kilde: Daily Star