Er du vågen kl. 3.29? Det er der millioner af kvinder verden over, der er

Sundhed

26/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Midt om natten er mange kvinder vågne, og det er ikke tilfældigt, at kl. 3.29 er et særligt ubelejligt tidspunkt for mange. Ny forskning har kastet lys over et fænomen, der berører et stort antal kvinder hver eneste nat.

En ny undersøgelse har vist, at kl. 3:29 er det mest almindelige tidspunkt, hvor kvinder i overgangsalderen vågner om natten

Ifølge studiet lider tre fjerdedele af kvinder i overgangsalderen og perimenopausen af menopausal søvnløshed, en tilstand, der påvirker deres følelsesmæssige trivsel negativt.

Forskningen, der blev offentliggjort i forbindelse med World Menopause Day den 18. oktober, har afsløret, at mere end to tredjedele (69 procent) af kvinderne angiver, at menopausal søvnløshed har haft en negativ indflydelse på deres følelsesmæssige velbefindende.

Uvidenhed og håndtering af symptomer

Undersøgelsen viser også, at mange kvinder føler sig uforberedte på at håndtere symptomerne på overgangsalderen.

Halvdelen af kvinderne vidste ikke, at menopausal søvnløshed var et symptom, de kunne opleve, og 60 procent var ikke klar over, at der er måder at håndtere søvnløsheden på.

I stedet tyer mange til teknikker, der sandsynligvis vil holde dem vågne endnu længere. For eksempel lægger 30 procent sig til at scrolle på sociale medier, 20 procent ser fjernsyn, mens 17 procent bare holder øje med uret, hvilket kun forværrer problemet yderligere.

Eksperternes anbefalinger

Dr. Clare Spencer, medstifter af My Menopause Centre og medlem af Medical Advisory Committee of the British Menopause Society, forklarer, at kvinder i overgangsalderen kan opleve problemer både med at falde i søvn og med at forblive sovende gennem natten.

Hun påpeger, at forstyrret søvn kan påvirke humøret, dømmekraften og koncentrationen negativt.

Hun råder kvinder til at undgå skærme før sengetid, da dette kan overstimulere hjernen og gøre det sværere at falde i søvn. I stedet anbefaler hun god søvnhygiejne, en sund nedtrapningsrutine før sengetid og afslapningsteknikker.

Symptomer på overgangsalderen hos kvinder

Overgangsalderen er en naturlig del af aldringsprocessen hos kvinder, og med den følger en række symptomer. Her er en liste over nogle almindelige symptomer på overgangsalderen hos kvinder:

1. Hedeture

2. Søvnløshed eller forstyrret søvn

3. Humørsvingninger

4. Vægtøgning og langsommere stofskifte

5. Tørhed i skeden

6. Tør hud og hårtab

7. Tab af brystfylde

8. Led- og muskelsmerter

9. Reduceret libido

10. Koncentrations- og hukommelsesproblemer

Disse symptomer varierer fra kvinde til kvinde, og ikke alle oplever alle symptomerne. Hvis du oplever symptomer på overgangsalderen, er det vigtigt at tale med din læge for at få den rette vejledning og støtte.

Kilde: Metro