Holder dine tænder sunde og 3 andre ting, særlig vejrtrækningsteknik gør ifølge læge

Sundhed

28/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er vildt, at noget så simpelt som at trække vejret kan have den effekt!

Ifølge Dr. Michael Mosley - tv-læge og opfinder af Fast 800-diæten - kan du gøre denne naturlige proces helt forkert. Tænk et øjeblik: Ånder du med næsen eller munden?

I en episode af sin podcast 'Just One Thing' fokuserede Dr. Mosley på åndedrætsmetoder og sagde, at man skal indånde gennem næsen og udånde gennem munden, når man kan.

Denne simple ændring i din vejrtrækning kan øge iltindtaget, holde dine tandkød sunde, hjælpe med at bekæmpe infektioner og måske endda forbedre hukommelsen, hævdede han.

"Nu spekulerer du måske på, hvordan det kan betyde noget, om du trækker vejret ind gennem næsen eller - som mange mennesker - gennem munden. Hvordan kan det gavne din sundhed?" sagde han ifølge The Sun.

Derfor virker det

Dr. Mosley indrømmede, at han selv var skeptisk over, om den luftvej, du ånder gennem, faktisk kan gøre en forskel for din sundhed. Men han sagde, at 'videnskaben bag det er overraskende og meget klar'.

At indånde gennem næsen er faktisk forskelligt fra at sørge for, at din vejrtrækning er dyb og langsom, fortsatte tv-lægen.

"At trække vejret gennem næsen kan virkelig forbedre din lungefunktion, dine blodkar og endda din rumlige bevidsthed. Og det kan beskytte dig mod sygdomme," forklarede Dr. Mosley.

Han bemærkede, at nogle mennesker finder det svært at trække vejret gennem deres næse, og kroniske allergier eller infektioner kan også komme i vejen.

Men for dem, der ikke finder det svært, sagde lægen, at det at 'skifte til næseånding kan være en af de mest simple ting, du kan gøre for at forbedre din sundhed og trivsel'.

1. Det holder dine tænder sunde

For det første kan det hjælpe med at holde din mund sundere, sagde han. Når du suger luft ind gennem munden, har du så nogensinde lagt mærke til, at din mund bare er mere tør?

Konstant at trække vejret gennem munden kan faktisk reducere den mængde spyt, du producerer, forklarede Dr. Mosley.

Ikke alene gør det dig tørstig, men det øger også risikoen for ting som tandråd og betændt tandkød, da spyt spiller en afgørende rolle i at dræbe bakterier i munden.

2. Det kan give din hjerne et boost

At måden, du trækker vejret på, påvirker din hukommelse, lyder lidt usandsynligt, ikke?

Men Dr. Mosley citerede forskning, hvor 22 frivillige fik foretaget en hukommelsestest, mens de var i en hjernescanner.

"Når de trak vejret gennem næsen, præsterede de bedre, og scanningerne viste, at deres hjerner arbejdede mere effektivt end når de trak vejret gennem munden," sagde han.

3. Det kan hjælpe din krop med at bekæmpe infektioner

Indånding gennem næsen kan øge niveauerne af nitrogenoxid, hvilket øger blodgennemstrømningen gennem dine lunger. Dr. Mosley talte med professor Jon Lundberg fra Karolinska Instituttet i Sverige, der først opdagede, at dine næsehuler producerer nitrogenoxid.

"Nitrogenoxid genereres i vores kroppe og har som hovedfunktion at regulere kardiovaskulær funktion.  Så det udvider blodkarrene, gør blodgennemstrømningen lettere og det reducerer også blodtrykket," sagde Dr. Lundberg.

"I meget, meget høje koncentrationer er nitrogenoxid en del af immunsystemet, og det kan faktisk hjælpe med at dræbe bakterier og vira."

Han tilføjede, at niveauerne af nitrogenoxid er to til fem gange højere, når vi ånder gennem vores næse i stedet for gennem munden. Dr. Lundberg sagde, at øgede niveauer af nitrogenoxid hjælper med at holde dine bihuler sterile - og det er her, oxidet produceres.

Når oxidet finder vej til dine lunger, har det ikke en 'direkte antimikrobiel effekt'. Det betyder, at det ikke angriber bakterier, fordi det er for fortyndet på det tidspunkt.

"Men det udvider karrene - især i toppen af lungerne. Så blodgennemstrømningen føres derhen, så vi får en bedre blodgennemstrømning i det område," sagde Dr. Lundberg.

Der er normalt dårlig blodgennemstrømning til toppen af lungerne på grund af tyngdekraften, hvilket gør dette område mere tilbøjeligt til infektion. Men nitrogenoxidet bragt ind ved næseånding kan øge blodgennemstrømningen i de øvre lunger med op til 25%.

"En god blodgennemstrømning er altid godt for kroppen for at modstå en infektion, så ved dette beskytter vi lungerne," fortsatte han.

4. Det øger iltmængden

Dr. Lundberg sagde, at det, der er 'endnu mere fascinerende', er, at næseånding øger optagelsen af ilt.

"Når nitrogenoxid rammer blodkarrene i lungerne, udvider det dem, så det øger optagelsen af ilt. Så vi optager lidt mere ilt, når der er nitrogenoxid til stede," sagde han.

Mere ilt i blodet betyder mere brændstof til rådighed for musklerne under træning. Nogle mennesker - mest atleter - taper deres mund lukket under træning for at sikre næseånding.

Det antages, at bedre iltet blod kan forbedre kvaliteten af din søvn, reducere træthed om dagen, sult og humørsvingninger.

Hvis du overvejer at ændre dine åndedrætsmetoder, foreslog Dr. Lundberg først at blive bevidst om, hvordan du trækker luft ind.

Hvis du er stoppet til, anbefalede han, at du sprøjter lidt saltvand op i hvert næsebor i stedet for at bruge de sædvanlige lægemidler.