Dansk forskning vækker opsigt: Viser sammenhæng mellem kræft og kendt vitamin

Sundhed

28/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er en revolutionerende opdagelse!

Forskere fra Aalborg Universitet har i samarbejde med internationale kollegaer påvist en sammenhæng mellem ét særligt vitaminindhold i blodet og en reduceret risiko for at udvikle tumorer.

Det skriver flere medier, herunder DR.

De har desuden fundet frem til, at lave niveauer af vitaminet i blodet øger risikoen for kræft.

Revolutionerende fund

Tine Jess, der er professor og leder af grundforskningscentret Predict ved Aalborg Universitet, understreger, at man længe har haft en formodning om D-vitamins beskyttende effekt mod kræft.

"Det revolutionerende ved vores fund er, at D-vitamins effekt formidles gennem tarmens mikroflora og immunsystemet, hvilket øger modstandskraften mod kræft. Vi kendte allerede til immunsystemets rolle, men opdagelsen af tarmfloraens indflydelse er ny," forklarer hun.

Undersøgelsen består af to dele: laboratorieforsøg med mus og en analyse af data fra det danske sundhedsregister.

Mus bedre beskyttet

I samarbejde med forskere fra Francis Crick Institute i London og National Cancer Institute i Maryland har man opdaget, at mus med en diæt rig på D-vitamin er bedre beskyttet mod kræft.

Tine Jess fortæller, at mus med et højt indhold af D-vitamin i blodet udviklede færre tumorer og reagerede bedre på immunterapi, som bruges til at behandle kræft.

De udenlandske forskere tog kontakt til Tine Jess for at se, om resultaterne også kunne gælde mennesker.

Ved at sammenligne museforsøgenes resultater med sundhedsdata fra over 1,5 millioner danskere, konkluderede forskerne, at resultaterne også er relevante for mennesker.

Enestående sundhedsregister

Ifølge Sundhedsdatastyrelsen har forskere adgang til data fra sundhedsregistrene, når det er af væsentlig samfundsmæssig betydning.

Tine Jess fremhæver, at dansk registerdata er enestående globalt set på grund af dets omfang, hvilket gør Danmark til et attraktivt land for forskere verden over.

Hun forklarer, at i USA er adgangen til data mere begrænset, da det afhænger af patienternes tilknytning til bestemte hospitaler eller forsikringsselskaber, og data kan blive flyttet, hvis en patient skifter forsikring eller bopæl.