Få overblikket her: 6 madvare du ikke må tilberede i din airfryer

Mad og drikke

26/03/2024

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Airfryers er blevet populære rundt omkring i de danske køkkener.

Det er helt sikkert ude af dine hænder, men før du begynder at eksperimentere, skal du lære, at nogle fødevarer ikke bør tilberedes i airfryeren.

Det skriver det græske medie OW

Selvom air fryers har overtaget de danske hjem med storm og nærmest fortrængt el-komfuret, betyder det dog ikke, at du kan tilberede alt i dem!

Der er fødevarer, der enten er umulige at tilberede i en airfryer, eller det er at foretrække tilberedt på den mere traditionelle måde med ovnen, panden eller gryden.

Hvis du ikke vil ødelægge din airfryer eller dit måltid, anbefales det, at du undgår at lave følgende i den:

1. Popcorn

Det lyder måske logisk at tilberede dine popcorn i airfryeren (behøver majs trods alt ikke varmluft for at "poppe"?), men lad være.

Intensiteten af ​​vinden er så høj, at majssporerne vil flyve overalt, den rengøring du skal foretage senere er ubeskrivelig, og der er risiko for endda at beskadige din airfryer.

Hvis du ikke har en speciel mikroovn, skal du helst lave den i gryden.

2. Grønne bladgrøntsager

Faktisk har nogle grønne bladgrøntsager meget mere næringsværdi, når de koges. Men da airfryeren fungerer med stærk, varm luft, er chancerne for, at deres blade opløses og klæber til væggene, hvilket gør dem ekstremt svære at servere bagefter.

Nogle sådanne grøntsager, f.eks. dem med tykke stilke kan lykkes, hvis du belægger dem med olie. På denne måde mister du dog den vigtigste fordel ved airfryeren, som er at undgå for meget olie.

3. Saucer og supper

Når supper, saucer og generelt meget fugtige fødevarer varmes op, frigiver de en stor mængde damp, der kan beskadige airfryeren.

Undgå derfor at lave f.eks. linser eller pastasaucer i dit apparats beholder.

Disse fødevarer har brug for en gryde eller dyb pande.

4. Store stykker kød med ben

Airfryers er ikke designet til at tilberede store stykker kød i dem, især hvis de har ben i dem.

Derfor kan man med andre ord ikke stege en hel kylling. Selvom der godt ville kunne være en hel kylling nede i din airfryer, vil den ikke blive jævnt tilberedt.

Den vil blive overstegt nogle steder og forblive råt andre steder. Når det kommer til store stykker kød foretrækker vi stadig ovnen.

5. Pasta

Mad, der traditionelt er kogt i en gryde, bør fortsat tilberedes i en gryde.

Pasta, quinoa, ris er nogle af dem, selvom nogle luftfritureapparater har specielle beholdere til dette formål.

For eksempel, hvis du allerede har kogt ris, tilsæt lidt olie og læg det i denne specielle beholder, du kan gøre det til fantastiske stegte ris, men kun i enheder med det nødvendige tilbehør.

6. Æg

Det samme gælder for æg. Hvis din enhed ikke har den specielle beholder, hvori du kan lægge f.eks. en omeletblanding, er der helt sikkert bedre måder at tilberede dine æg på.

Saftige pocher har brug for en gryde. Fluffy scrambles har brug for en pande.

Prøv at knække et æg i frituregryden, og du vil sandsynligvis gøre rent resten af ​​dagen.