Hold edderkopperne væk: 9 planter, der hjælper dig

Hus og have

28/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvordan reagerer du, hvis du ser en edderkop i hjemmet?

At lære at slippe af med edderkopper kan være nervepirrende, især hvis du er bange for at nærme dig sådanne uhyggelige kravler. Men hvis du ikke har lyst til at dræbe eller fange edderkopper, kan de hurtigt formere sig eller efterlade grimme spindelvæv overalt.

Heldigvis er der specifikke planter, der afviser edderkopper og forhindrer dem i at invadere dit hjem. Kendt for deres duftende, friske egenskaber, vil disse almindelige planter og urter faktisk være skarpe for edderkopper og holde dem i skak.

For at disse planter skal fungere bedre, skal du placere dem i nøgleområder, hvor edderkopper sandsynligvis kommer ind i hjemmet, såsom nær døre, indgangspartier og vinduer.

Det bedste af det hele er, at disse naturlige afskrækningsmidler er fri for kemikalier, billige og vil også få dit hjem til at dufte frisk på samme tid.

Så hvis du vil have en enkel, problemfri løsning på dine skadedyrsbekæmpelsesproblemer, så prøv disse 9 planter, der afviser edderkopper og holder dem ude af dit hjem.

1. Morgenfruer

Morgenfruer kan virkelig lyse dit hjem og din have op med deres varme, orange og gule blomster. Men disse smukke blomster frigiver også den stærke, krydrede lugt kaldet alfa-terthienyl - det er et fototoksin, der holder edderkopper væk, hvilket gør dem til et effektivt, naturligt afvisende middel.

Derudover vokser morgenfruers rodsystem dybt og i overflod. Så denne skarpe lugt kan også nå dybt ned i jorden, hvor end en edderkop kravler rundt eller gemmer sig.

Morgenfruer foretrækker at blive plantet i fuld sol og kræver tørre forhold med veldrænet jord. Hvad mere er, morgenfruer er de bedste planter til at frastøde næsten alle små skadedyr, herunder myg, mus og rotter og endda slanger! Så det er umagen værd at investere i disse superplanter.

2. Rosmarin

Denne aromatiske urt kan være en lækker pynt til måltider, men edderkopper vil blive afskrækket af dens intense lugt og vil holde sig langt væk.

Desuden er rosmarin nem at dyrke indendørs i små potter og er hårdføre flerårige planter. Du skal blot vande den, ompotte lejlighedsvis, og din potteplante holder længe.

Det er bedst at placere disse på en vindueskarm, balkoner eller andre steder, hvor du ser edderkopper, der kommer igennem. Den stærke duft gør dette til et godt valg.

3. Lavendel

Denne smukke, lilla blomst er kendt for sin friske, beroligende duft, der fylder luften. Men selvom den dvælende duft er behagelig for vores hjem, er den også stødende for edderkopper.

Dette skyldes, at det indeholder en ikke-giftig forbindelse kaldet linalool, som er en essentiel komponent, der findes i insektafskrækningsmidler.

Et godt tip er at tage en generøs stikling fra en lavendelplante, binde den sammen i en lille flok, før du hænger den i et rum. Eller fyld små poser med tørret lavendel, og placer dem på de steder/sprækker, hvor edderkopper sandsynligvis vil invadere dit hjem.

Hvis du ikke har adgang til frisk lavendel, kan du vælge at sprøjte æteriske lavendelolier rundt i hjemmet. Den kraftige, aromatiske lugt skal nok holde edderkopper og andre skadedyr på afstand.

4. Krysantemum

Krysantemum er en anden farverig plante, der udsender en kraftig lugt til at afvise edderkopper og andre skadedyr. Disse blomstrende blomster indeholder pyrethrum - en insekticid-forbindelse, der er et effektivt afskrækningsmiddel og også kan være giftigt.

Da disse er populære blomster, kan du nemt finde dem i din lokale havebutik, og enten placeres i dit hjem eller i gården. Faktisk kan krysantemum almindeligvis bruges til at afvise myrer, flåter, lopper og endda væggelus blandt mange.

Bare husk på, at disse er kendt for at være giftige for både katte og hunde, så hold kæledyr væk!

5. Mynte

En anden frisk duft, som edderkopper hader, er dufte af myntesorten. Især pebermynte og grønmynte, da disse plejer at være de stærkeste. Overvej at dyrke disse aromatiske urter i din baghave eller placere dem i potter for at afskrække edderkopper.

Eller du kan lave en hjemmelavet løsning ved blot at tage et par friske mynteblade og placere i en sprayflaske med vand. Lad det absorbere i opløsningen, før du sprøjter omkring indgangssteder i dit hjem og udendørs.

Alternativt kan du lægge vatkugler i blød i pebermynte æteriske olier, før du placerer dem rundt om problemerne eller områderne omkring hjemmet. Bare husk at fjerne dem og udskifte dem, når duften er falmet.

6. Eukalyptus

Den distinkte, menthol-duft af eukalyptusblade er det, der gør denne populære plante utiltalende for edderkopper. Denne populære stueplante kan vokse til en højde på 30 centimeter og er også en flot dekorativ funktion til ethvert rum.

Du skal blot placere et par friske kviste rundt om dit køkken, stue og entré for at holde edderkopper på afstand. Alternativt kan du blande nogle få blade, troldnød æterisk olie og vand i en sprayflaske, før du sprøjter de problemområder, hvor edderkopper kryber ind.

Husk på, at træet er giftigt for katte og hunde, når det indtages, så hold kæledyr væk.

7. Citronmelisse

Overraskende nok er citronmelisse fra myntefamilien og bruges ofte til at tilføje citrus til madretter. Men selvom vi måske finder det forfriskende, vil denne stueplante frastøde edderkopper. Som de fleste skadedyr afskyr edderkopper alt, der lugter af citrus, og vil finde det overvældende.

Citronmelisse er let at dyrke fra frø i potter, og kan placeres på vindueskarme eller andre områder rundt om i hjemmet.

Alternativt kan du lave en hjemmelavet opløsning ved at blande et stykke citronmelisse og vand i en sprayflaske. Spray derefter opløsningen på de problemer eller områder, hvor edderkopper sandsynligvis vil lure.

Det bedste af det hele er, at citronmelisse eller andet citrus er de bedste afskrækningsmidler mod frugtfluer, hvepse, myrer, slanger og andre almindelige skadedyr.

8. Basilikum og salvie

Ikke alene er disse duftende urter gode til madlavning, men de er også fremragende til at holde edderkopper væk. Disse populære krydderurter kan enten plantes i potter eller købes hos din lokale købmand. Derefter skal du blot placere dem omkring indgangspunkter i hjemmet.

Når du dyrker salvie, bør du vande, når den øverste tomme af jorden er tør, men pas på ikke at få bladene våde. Salvie er også en god plante at have, hvis du vil tiltrække bestøvere til din have.

Basilikum klarer sig godt under varme forhold, forudsat at den modtager 6-8 timers sollys hver dag. Disse urter er de ideelle skadedyrsafvisende midler og vil holde dem i skak.

9. Løg

Løg er en basisingrediens, der findes i vores køkkener, og selvom disse er velsmagende i vores fødevarer, er sådanne lugte frastødende for edderkopper. I lighed med hvidløg skyldes dette deres høje mængder af sulfonsyre, som afgiver en skarp lugt.

Hvis du ikke dyrker løg, kan du dog bare hakke skiver af løg, blande dem med stensalt i et lille fad, før du placerer dem omkring din ejendom. Dette vil hurtigt forvise edderkopper og andre skadedyr i hjemmet.

Alternativt kan du vælge purløg i potte, en anden urt, der har en kraftig løgduft.

Kilde: Tom's Guide