Disse borgere kan se frem til en belønning på 3.500 kroner

Generelle nyheder

01/6/22 | 08:54

Skrevet af Kathrine Frich

Snart vil nogle rygere kunne få en forholdsvis stor belønning i form af kolde kontanter, hvis de lægger cigaretterne på hylden for altid.

De sidste mange måneder har rygning været heftigt diskuteret, og regeringen har blandt andet forsøgt at indføre et total forbud mod salg af tobaksprodukter til folk, som er født efter 2010 - det gik dog ikke så godt. 

Også i Storbritannien har regeringen forsøgt at indføre et aldersbetinget forbud, ligesom myndighederne i vores naboland mod vest har overvejet at sætte aldersgrænsen for køb af tobaksprodukter op til 21 år.

Nu har et byråd i netop Storbritannien taget endnu et 'våben' i brug i kampen mod rygere, men denne gang er det ikke et forbud. 

Belønnes kontant

I steder har byrådet i Cheshire East nær Manchester i England foreslået, at rygere bør belønnes kontant, hvis de kvitter smøgerne permanent. 

Det skriver det britiske medie Ladbible

Forslaget er opstået, fordi en undersøgelse har vist, at 10,5 procent af de voksne indbyggere i kommunen ryger, ligesom hele 10,8 procent af gravide kvinder i kommunen har røget under graviditeten. 

Disse tal er "lige så høje eller højere end landsgennemsnittet" i Storbritannien og "er ikke længere nedadgående," og derfor har byrådet foreslået at belønne rygere kontant, hvis de kvitter cigaretterne, i et forsøg på at sænke procentdele af rygere i kommunen. 

Henvendt til gravide

Helt konkret vil man som gravid modtage en belønning på £400 (3.500 kroner) kontant, hvis man dropper cigaretterne permanent, og andre rygere vil modtage en belønning på £200 (1.750 kroner). 

"Robuste beviser" tyder ifølge en rapport på, at en 'finansiel gulerod' er en "effektiv metode til at hjælpe folk med at stoppe."

"Folk, som modtog [...] kontant betaling eller tilgodebeviser til varer eller dagligvarer, var cirka 50 procent mere tilbøjelig til at stoppe med at ryge i forhold til dem, som ikke modtog noget," står der blandt andet i rapporten fra byrådet. 

Det nye forsøg er en del af kommunens plan om at forbedre sundheden og give børn den bedst mulige start på livet.