Har du ringen for ørerne? Ekspert deler sine 5 bedste tips til at bekæmpe tinnitus

Udland

26/3/23 | 11:23

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Er du en af de 800.000 danskere, der generes af tinnitus? Så læs med her.

Et sted mellem 10 og 20% af danskere lider af en vis form for tinnitus, og en ud af 10 af dem har det i så voldsom grad, at det påvirker deres hverdag og søvn. Og det værste er, at angst og dårlig søvn er med til at forværre tinnitus, så der opstår en ond spiral.

Men der er ting du kan gøre, hvis du også lider af tinnitus, om det er mildt eller invaliderende.

Tinnitus-eksperten Glenn Schweizer delte sine fem bedste råd på hjemmesiden healthyhearing.com.

Få nogle gode ørepropper

De bedste du kan få er støbt til dit øre og er beregnet til musikere. Hvor almindelige ørepropper stopper lyden fra at komme ind, hvilket besværliggør dagligdags aktiviteter så som samtaler, se film og høre musik, så fungerer musikernes ørepropper således, at de bare sænker lydniveauet.

Pak en nødtaske

En del af det at leve med tinnitus er at leve med frygten for et udbrud. Derfor foreslår Schweizer, at man pakker en lille nødpakke med, der kan få en til at falde til ro og dulme det værste ubehag.

F.eks. ved at medbringe ørepropper, lidt snacks, eller noget, der kan mindske summen fra tinnitusen.

Masker lyden

Det er muligt at finde en masse apps med hvid støj, der kan bruges til at overdøve den ringende lyd i ens øre. Du kan både bruge høretelefoner eller en højtaler til at dæmpe lyde.

Et godt råd er, hvis du holder lydniveauet lige under din tinnitus i stedet for at overdøve den. Hvis du holder den en tand lavere, så vænner du din hjerne til at reagere roligt, når din tinnitus melder sin ankomst i stedet for at stresse over det.

Aktiver flere sanser

For nogen er det muligt at fokusere på noget andet end den konstante ringen, men i takt med, at tinnitus bliver værre bliver det også sværere at ignorere den og koncentrere sig om andet. Et godt tip til den situation er ved at aktivere andre sanser udover bare hørelsen.

Det kan f.eks. være ved at læse en bog mens du forsøger at maske lyden. Det kan også være at lave mad mens du hører en podcast.

Hold styr på små sejre

I stedet for at fokusere på, hvor hårdt det var, da du fik et angreb så fokuser på, hvordan du kom over det, hvordan du formåede at bibeholde koncentration eller hvor roligt du tog det.

Det er ikke aktivt med til at dæmpe problemet, men giver dig tiltro og selvtillid til at du kan overkomme selv de værste anfald.