Biologier på rutinetjek i skov: Så fandt de pludselig ny salamanderrace

Udland

01/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Biologer har allerede registreret den som en "bemærkelsesværdig" ny art af krokodille-salamander – nu er den på vej til at komme på listen over truede dyrearter.

Den nye art, der er blevet kaldt Tylototriton ngoclinhensis, ligner en krydsning mellem en frø og en øgle og blev opdaget skjult på skovbunden i Central Highlands i Vietnam.

Det særprægede dyr ser sort ud med fluorescerende orange pletter langs hver side af ryggen.

Professor Trung My Phung, forskeren og forfatteren af studiet, har beskrevet opdagelsen som 'bemærkelsesværdig' og kaldte salamanderen "en af de mest farverige arter" af sin slags.

Videnskabsmænd fandt væsnet mellem 1.800 og 2.300 meter over havets overflade, hvilket er en højdeelevationsrekord for krokodille-salamandere, der tidligere er blevet set mellem 250 og 1.740 meter.

Prof Trung My Phung sagde i forskningsartiklen i ZooKeys: "Det er en bemærkelsesværdig opdagelse, da det er en af de mest farverige arter i slægten Tylototriton. Det er også første gang, biologer har registreret en krokodille-salamanderart fra Central Highlands i Vietnam."

Holdet mistænker, at Central Highlands kan være et hotspot for nye evolutionære arter af vietnamesiske padder. Der er næsten 40 arter af krokodille-salamandere, der er kendt for at leve i bakkerne og bjergene i Asien - herunder 15 nye arter, der er blevet opdaget inden for de seneste fem år alene.

Den nyeste opdagelse blev foretaget under en feltsurvey i Ngoc Linh Nature af det vietnamesisk-tyske forskerteam, der blev støttet af Vietnam Academy of Science and Technology og Cologne Zoo. Salamanderen blev opkaldt efter sin eneste kendte habitat i bjergene.

Den adskilte sig fra andre arter på grund af dens unikke hovedform, der er længere i længden end bredde, samt dens kortere hale, lyse farve og genetiske makeup. På trods af at den er så nyligt opdaget, opfordrer forskerne til at opføre T. ngoclinhensis som truet på den internationale røde liste over truede arter fra International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Alle arter af krokodille-salamandere betragtes som truede, med de største trusler mod deres eksistens, herunder tab af levesteder og krybskytter, der brutalt fanger dem for at sælge som kæledyr. Desværre vil denne nye art, på grund af sin karakteristiske farverige udseende, være særligt attraktiv for samlere.

"Derfor har denne opdagelse stor betydning for bevarelse," sagde Prof. Dr. Tao Thien Nguyen fra Institute of Genome Research, Hanoi. Men gennem avlsprogrammer, etableret af IUCN's Conservation Planning Specialist Group, arbejdes der på at beskytte arten og øge antallet, og der er set succeser med andre salamanderarter i nyere tid.

Foto: Prof. Dr. Tao Thien Nguyen