Virus på balancenerven – årsager og behandling

Sponseret indhold

29/08/2022

Skrevet af Sponseret Indhold

Annoncørbetalt indhold

Oplever du pludselig svimmelhed, kvalme og opkastninger? Det kan være tegn på virus på balancenerven. Sygdommen opstår særligt hos voksne mellem 30 og 60 år og er lige hyppig hos mænd og kvinder.

Her på siden kan du få mere viden om sygdommen og vejledning til, hvad du selv kan gøre.

Hvad er virus på balancenerven?

Virus på balancenerven kaldes også neuritis vestibularis og er en betændelse i nerven, der går fra balanceorganet i det indre øre til hjernen.

Når der opstår betændelse i balancenerven, forstyrres signalerne, der ledes gennem nerve til hjerne. Det betyder, at hjernen ikke får de nødvendige signaler fra balanceorganet i den syge side. Derfor bliver man svimmel og mærker kvalme.

Symptomer på virussen

Pludselig, voldsom svimmelhed er normalt de første dage. Svimmelheden forværres stærkt af hovedbevægelser og er rotatorisk, hvor man føler, at omgivelser drejer rundt.

Mange oplever også, at synet bliver sløret, fordi øjnene bevæger sig i ufrivillige, små ryk. Derudover er kvalme og opkastninger også hyppige symptomer.

Hvad er årsagerne til virus på balancenerven?

Man kender ikke den reelle årsag til, at sygdommen opstår. Dog er der en mistanke om, at det i de fleste tilfælde skyldes en virusinfektion eller en anden virus i de øvre luftveje.

Forkølelsesvirus er et godt eksempel på en virusinfektion, der før har resulteret i betændelse i nerven.

Hvordan behandles og forebygges virus på balancenerven?

Det lyder måske farligt, når man taler om en betændelse på balancenerven. Men heldigvis er det i sig selv ikke en farlig sygdom. Og selvom den ikke kan forebygges, er der flere ting, du selv kan gøre, når du er ramt af sygdommen.

Herunder kan du få mere viden om, hvordan du bedst behandler betændelsen.

Reducér svimmelhed og kvalme med øvelser

Den voldsomme og pludselige svimmelhed kan være ubehagelig og i værste tilfælde resultere i alvorlige ulykker, hvis man falder og slår sig.

Dog kan du træne din balance og komme både svimmelheden og opkast til livs med øvelser. De rette øvelser kan hjælpe med at reducere og ofte fjerne svimmelheden helt, så du ikke skal døje med det i hverdagen.

Oplever du symptomer som svimmelhed som resultat af virus på balancenerven, kan du med fordel opsøge professionel hjælp til at lave øvelser, hvor balancen genoptrænes.

Fysisk aktivitet

Med både svimmelhed og kvalme kan det være fristende at blive i sengen i løbet af dagen. Og de første par dage kan det endda være nødvendigt, hvis symptomerne er voldsomme.

Men har du fået virus på balancenerven, er det vigtigt at bevæge dig rundt og holde dig fysisk aktiv, selvom du føler dig svimmel, fordi det stimulerer balancen og afkorter sygdomsforløbet.

Jo hurtigere du kommer op og bevæger dig for at genoptræne balancen, jo hurtigere bliver du rask.

Medicin mod transportsyge

I det tidlige stadie af sygdommen og de første tre dage kan kvalme og opkast være så ubehageligt, at medicin er nødvendig. Her kan antihistaminer, der normalt bruges til transportsyge, have en god effekt.

Du bør dog stoppe behandlingen så snart, du ikke kaster op længere, ellers risikerer du at forlænge sygdomsforløbet.

Spørg din læge til råds for medicinsk behandling.