Sådan planlægger du en smuk begravelsesceremoni – fra valg af kirke til udvælgelse af musik og taler

Sponseret indhold

28/2/23 | 17:29

Skrevet af Redaktionen

Dette indhold er sponsoreret

Det kan være en stor og svær opgave at planlægge begravelsesceremonien, når et familiemedlem eller en ven er gået bort. Det er vigtigt at huske på, at det ikke kun handler om den afdøde, men også om jer, som er blevet alene. Tag hånd om både din familie, den afdødes venner og ikke mindst dig selv. I skal alle hjælpes igennem en sorgfuld tid. En smuk begravelse kan være med til at give trøst og lindring. Faktisk kan det også være en smuk og rar oplevelse - at tage afsked gennem en ceremoni kan være det første skridt i en helingsproces. Find en lokal bedemand i Aarhus, så du kan få hjælp til alt det praktiske. Med en bedemand, som omsorgsfuldt opfylder dine og den afdødes ønsker, har du mere overskud til at være der for dem, du har kær.


Sådan planlægger du en smuk begravelsesceremoni – trin for trin

For det første skal du i samråd med bedemanden vælge et sted at afholde ceremonien. Det vil ofte være i en kirke eller i et kapel. Når du har fundet det rette sted, så skal du bestemme dato og tidspunkt for ceremonien. Begravelsen eller bisættelsens program indeholder som regel musikvalget og måske taler fra en præst og fra familie og måske venner. Du kan selv vælge at stå for musikken og kommunikationen med den, som skal stå for ceremonien, og så overlade resten af planlægningen til bedemanden.

Guide til hvilke tekster og salmer, der passer bedst til begravelser

Tag højde for den afdødes personlighed og tro, når du vælger tekster og salmer til begravelsen. Der findes masser af salmer og tekster, som kan åbne op for samtaler og hvis budskab indeholder både sorgens og glædens ord. Det kunne eksempelvis være salmebogens “Altid frejdig når du går”, “Du som har tændt millioner af stjerner” eller “Fred hviler over land og by”, som er ægte begravelsesklassikere.

Forskellige måder at ære afdøde på under en begravelse

Ud over at planlægge en smuk ceremoni, som den afdøde ville have værdsat, er der flere måder at ære sine døde kære på. Du kan eksempelvis lave et fotovæg med billeder fra livet med personen, herunder billeder fra personens barndom, ungdomsår, bryllup osv. Dette vil give alle fremmødte mulighed for at se billederne, og det vil sandsynligvis kunne state gode og dybe samtaler. Desuden kan du invitere på gravøl efter begravelsen, hvor det er muligt for alle at tale om og fejre personens liv.

Planlægning af en begravelsesceremoni kan virke overvældende - men på den anden side kan det også være en måde at opfulde en afdød persons sidste ønske.