Vil have fat i Paludan: Udsteder arrestordre

112

21/07/2023

Foto: News Oresund, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
Foto: News Oresund, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Skrevet af J. Bøgen

Det bliver nu næppe til en anholdelse af den kontroversielle politiker.

De fleste danskere husker nok Muhammedkrisen. Du ved, dengang hvor en række satiriske tegninger af den islamiske profet førte til omfattende boykot af danske produkter i Mellemøsten, voldsomme diplomatiske spændinger og meget andet.

Krisen fandt sted i efteråret 2005, men her 18 år senere, er der en ny krise i gang.

Denne gang er det imidlertid ikke tegninger, der er årsagen, og det er heller ikke Danmark, der er målet for vreden - selvom i hvert fald en dansker nu er kommet i skudlinjen.

Ambassade sat i brand

Sverige er nemlig kommet ud i et gevaldigt diplomatisk stormvejr efter en række koranafbrændinger, og det førte blandt andet til, at den svenske ambassade i Irak blev stormet og sat i brand i går, torsdag.

Siden har Irak også forbudt landets virksomheder at handle med svenske ditto, men i dag, fredag er der kommet flere brænde på bålet.

Tyrkiet har nemlig meldt sig i koret med voldsom kritik af, at Sverige tillader afbrændinger af muslimernes hellige bog, og faktisk har en dommer i Ankarra, Tyrkiets hovedstad, udstedt en arrestordre på en mand, de fleste danskere nok kender:

Rasmus Paludan.

Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.

Handler om afbrænding i januar

Det er faktisk ikke Rasmus Paludan, der er årsagen til den seneste uges voldsomme protester og demonstrationer i for eksempel Irak. Det er i stedet svensk-irakeren Salwan Monika, der har sat sindene i kog.

Men i starten af året, helt præcist i januar 2023, var det netop Paludan, der fik opmærksomheden, da han brændte en koran af foran den tyrkiske ambassade i Stockholm.

Og det er netop denne handling, Paludan skal anholdes og afhøres for sin rolle i, mener dommeren i Ankara.

Der er imidlertid stor forskel på en arrestordre og en reel anholdelse. Sverige og Tyrkiet har nemlig ikke nogen fast udleveringsaftale, og derfor vil Paludan kun blive anholdt, hvis han faktisk sætter sine ben på tyrkisk jord.