Det virker som noget af det mest logiske i verden, men hvorfor er vores trafiklys egentlig indrettet, som de er?
Ja, rød betyder som regel fare, og at man skal holde sig væk. Gul er som regel en besked om, at man skal være opmærksom/varsom, og grønt betyder jo som bekendt, at alt er fryd og gammen (eller at man er jaloux, men det er en snak for en helt anden artikel!).
Men faktisk er der en mere videnskabelig forklaring på, at vi er endt med at få de velkendte trafiklys, ligesom vi også skal lidt tilbage i historien for at få noget mere af forklaringen.
Har før brugt hvidt for "kør"
Den simpleste forklaringer er, ifølge mediet Thrillist, hvorfor vi bruger rød for stop.
Farven rød har nemlig de længste bølgelængder for alle farver på det synlige spektrum, og det betyder, at det er nemmere at se fra større afstande.
Historisk set har rød også været brugt i forbindelse med togtransport, men her brugte man faktisk oprindeligt hvid for at signalere, at togføreren nu skulle køre.
Det førte imidlertid til udfordringer, fordi togførerene forvekslede den hvide farve med enten stjernerne på nattehimlen eller andre lanterner, og derfor skiftede man det hvide ud med grøn.
Gul var rød
Oprindeligt var det faktisk gul, der skulle have været farvevalget for for eksempel stopskilte, fordi man mente, det var nemmere at se om natten end rød.
Men i takt med, at der er udviklet refleksiv maling, gadebelysning og forlygter på biler, har man i stedet ændret det til, at det er rød, der er den universelle farve her.
Gul er desuden den andennemmeste farve at se på afstand, og derfor giver det jo fit mening, at den skal advare os om at være opmærksomme.
Fun fact: I Japan vil man som regel støde på trafiklys med rød, gul og blå farve, i stedet for den klassiske trio vi kender. Årsagen til dette skal faktisk findes i det japanske sprog, hvor en ændring for tusinde år siden har ført til, at ordet for blå og grøn på en måde er det samme!
Det kan du læse meget mere om her.