Godt nyt til kaffeelskere: Undersøgelse viser, koffein i blodet, kan påvirke kropsfedt

Videnskab

27/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Niveauet af koffein i dit blod kan påvirke mængden af kropsfedt, hvilket igen kan afgøre din risiko for at udvikle type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.

Det er resultaterne af en undersøgelse, der brugte genetiske markører til at etablere en mere præcis forbindelse mellem koffeinindholdet i blodet, BMI og risikoen for type 2-diabetes.

Forskerholdet fra Karolinska Instituttet i Sverige, University of Bristol i Storbritannien og Imperial College London i Storbritannien antyder, at kaloriefrie koffeinholdige drikke kan undersøges som et muligt middel til at reducere kropsfedt.

"Genetisk forudsagte højere koncentrationer af plasmakoffein var forbundet med lavere BMI og fedtmasse," skrev forskerne i deres artikel, der blev offentliggjort i BMJ Medicine ifølge ScienceAlert.

"Derudover var genetisk forudsagte højere koncentrationer af plasmakoffein forbundet med en lavere risiko for type 2-diabetes. Cirka halvdelen af koffeinens effekt på risikoen for type 2-diabetes blev anslået at være medieret gennem reduktion af BMI."

Særligt gen spiller rolle

Undersøgelsen brugte data fra knap 10.000 personer, der blev indsamlet fra eksisterende genetiske databaser, og fokuserede på variationer i eller nær specifikke gener, som er kendt for at være forbundet med den hastighed, hvormed koffein nedbrydes.

Generelt har personer med disse genetiske variationer - især CYP1A2 og et gen, der regulerer det, kaldet AHR - en tendens til at nedbryde koffein langsommere, hvilket får det til at blive længere i blodet. Samtidig drikker de ofte også mindre koffein.

En særlig metode blev brugt til at fastslå sandsynlige årsagsforhold mellem tilstedeværelsen af disse genetiske variationer, sygdomme som diabetes, kropsmasse og livsstilsfaktorer.

Selvom der var en betydelig sammenhæng mellem koffeinniveauer, BMI og risikoen for type 2-diabetes, blev der ikke fundet nogen forbindelse mellem koffeinindholdet i blodet og hjertekarsygdomme som atrieflimren, hjertesvigt og slagtilfælde.

Endnu et studie i rækken

Tidligere studier har forbundet et moderat koffeinindtag med bedre hjertesundhed og lavere BMI, og denne nye forskning tilføjer mere detaljeret viden om, hvordan koffein påvirker kroppen.

Det er dog vigtigt at huske, at koffein ikke kun har positive effekter på kroppen, og derfor skal fordelene ved at indtage det vejes nøje op. Denne undersøgelse er et vigtigt skridt i retning af at vurdere, hvor meget koffein der er optimalt.

Forskerne mener, at sammenhængen muligvis skyldes, at koffein øger termogenese (varmeproduktion) og fedtoxidation (omdannelse af fedt til energi) i kroppen, hvilket begge spiller en vigtig rolle i stofskiftet.