Dette organ spiller afgørende rolle for din aldring, viser nyt studie

Videnskab

26/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er et organ, mange af os næppe ved, vi overhovedet har.

Følgende er skrevet af Peter Roepstorff Sygeplejerske og klinisk diætist med mere end 30 års erfaring.

Bag ved dit brystben, foran hjertet, gemmer sig en lille, blød kirtel på størrelse med en valnød. Den spiller en vigtig rolle i at udvikle dit immunforsvar.

Kirtlen hedder på dansk brislen og på latin thymus. 

Thymus er et organ, der er vigtigt for vores immunforsvar, men det skrumper og svækkes, når vi bliver ældre. Årsagen til dette tab er stadig et mysterium. 

Et helt nyt studie fra det videnskabelige tidsskrift Nature Immunology fra august 2024 har for første gang kunnet vise, hvordan to celletyper driver denne aldringsproces og får thymus til at miste sin funktion og regenereringsevne over tid. 

Resultaterne kan hjælpe med at afdække en måde at forhindre thymus i at ældes og udvikle metoder til at genoprette immunitet hos sårbare mennesker i fremtiden. 

Thymus danner T-celler. T celler bliver kaldt kroppens "dræberceller" og er livsvigtige til at bekæmpe sygdomme i kroppen - lige fra en simpel forkølelse til kræft, eller hvis immunforsvaret er løbet løbsk. Thymus er det eneste organ i kroppen, der kan lave T-celler. 

Thymus ophører med at virke når vi ældes 

For første gang i verden har forskere i undersøgelsen afdækket nye celler, der driver denne aldringsproces i thymus - vigtige resultater, der kan forhindre vores immunitet i at aftage, når vi bliver ældre. 

Men et mærkeligt træk ved thymus er, at det er det første organ i vores kroppe, der skrumper, når vi bliver ældre. Når dette sker, erstattes T-cellevækstområderne i thymus med fedtvæv, hvilket mindsker T-celleproduktionen og bidrager til et svækket immunsystem. 

Mens thymus er i stand til at regenerere fra skader, har forskere til dato ikke været i stand til at finde ud af, hvordan man låser op for denne evne og øger immuniteten hos mennesker, når vi bliver ældre. Det nye studie offentliggjort i Nature Immunology, kan hjælpe med at løse dette mysterium. 

Antallet af nye T-celler, der produceres i kroppen, falder markant efter puberteten, uanset hvor fit du er. I en alder af 65 år er thymus praktisk talt gået på pension. Denne svækkelse af thymus gør det sværere for kroppen at håndtere nye infektioner, kræft og regulere immuniteten, når vi bliver ældre. 

At udforske måder at genoprette thymus funktionen på er afgørende for at finde nye terapier, der kan forbedre resultaterne for sårbare patienter og finde en måde at sikre, at der produceres et sundt niveau af T-celler gennem hele vores liv mener forskerne bag undersøgelsen. 

Den nye undersøgelse, er et internationalt samarbejde med grupper ved Fred Hutch Cancer Center (Seattle) og Memorial Sloan Kettering Cancer Center (NYC 

Fremtiden 

Målet i fremtiden for forskerne er at hjælpe med at skrue tiden tilbage for den aldrende thymus og øge T-cellefunktionen hos mennesker, når vi bliver ældre. Det er det mål, forskerne arbejder hen imod.

Hvis det lykkes vil det betyde at vi vil få en hel anden aldring end vi har i dag. 

Link til undersøgelse:

New clue into the curious case of our aging immune system | ScienceDaily