Hold dig gående som pensionist: Simple øvelser til at holde rollatoren fra døren

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Skrevet af J. Bøgen

De fleste af forslagene kan du nemt gøre til vaner i dagligdagen.

En rollator er en fantastisk opfindelse.

Hvad end du er dårligt gående eller er ved at blive genoptrænet efter et sygdomsforløb, kan det støttende stativ sørge for, at du ikke kommer til skade og i høj grad stadig kan bevæge dig frit rundt.

Når det så er sagt, er der mange, der frygter den dag, rollatoren skal tages i brug - specielt når det skyldes alderens trykken.

Heldigvis er der faktisk nogle ting, du selv kan gøre, for at udskyde dagen, hvor rollatoren skal inden for døren!

Det fortæller Maria Ganesalingam, der er specialist i fysioterapi for ældre og stifter af virksomheden Fysiofresh til Ritzau.

Hun understreger dig, at det er vigtigt, man får den optimale træning, og til det formål har hun et par tips til, hvordan du kan komme godt i gang!

Spænd ballerne

Ifølge fysioterapeuten handler det helt grundlæggende om, at man skal holde kroppen i gang, hvis man vil holde sig gående så længe som muligt uden hjælpemidler - og med i gang mener hun, at man skal være fysisk aktiv.

Den bedste måde at gøre det, er ved at spænde ballerne og lave forskellige træningsøvelser.

Netop når det kommer til at spænde ballerne, er det ikke en talemåde i denne sammenhæng. Ved at spænde ballerne styrker du nemlig muskulaturen omkring underkoppen, hvilket er med til at holde dig mere sikker på benene i længere tid.

Et eksempel på en god øvelse til at styrke underkroppen er, at man rejser sig fra og sætter sig på en stol et par gange i træk.

Ifølge fysioterapeuten styrker det nemlig både forsiden og bagsiden af låret, og hvis du så også spænder op i ballerne imens, får du også de muskler med.

Stil eventuelt stolen ved et bord, så du har noget at gribe fat i, hvis øvelsen bliver for hård, eller balancen begynder at svigte.

Få trænet din balance

En anden utroligt vigtig ting at styrke, hvis du vil udskyde rollatoren så længe som muligt, er din balance.

"Er du inaktiv, vil det typisk hænge sammen med, at du også har en dårlig balance. For har du ikke den nødvendige styrke, bliver du også usikker og svag omkring dine led," siger Maria Ganesalingam til Ritzau.

Et gammelt visdomsord handler om, at hvis man vil være god til noget, skal man lave netop den aktivitet så ofte som muligt - og den tankegang kan også bruges i dette tilfælde.

Ved at gå ture, styrker du kroppens balance og evne til at fragte dig fra A til B. Hvis du så også sørger for at få svunget med armene, imens du gør, styrker du balancen endnu mere, ligesom det også hjælper på konditionen, fordi du får aktiveret hele kroppen.

Lad ikke lænestolen opsluge dig

Inger-Kristin Gjerde er ergoterapeut hos Center for Ældreliv og Innovation hos Københavns Kommune, og hun peger på, at det er vigtigt, man ikke "gror sammen" med sin lænestolen,

Alene det at rejse sig og sætte sig er nemlig god træning til at bibeholde muskelmassen, så ergoterapeuten anbefaler faktisk, at man gør det til en vane at gå en ekstra gang for at hente vand eller kaffe.

Faktisk skal du bare sørge for at bruge enhver mulighed til at få bevæget dig. Gå op og ned ad trapperne oftere, handle ind i mindre mængder i løbet af ugen, så du skal gå flere ture til supermarkedet og mange andre små ting kan gøre en stor forskel.

Sådan går du rigtigt med en rollator

  • Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan du går med en rollator

  • Rollatoren skal nemlig passe til din højde, så du ikke kommer til at gå foroverbøjet

  • Tjek derfor, om rollatoren er indstillet til den rigtige højde

  • Undgå at "gå for langt fra rollatoren". Det går nemlig ud over holdningen. Hold den tæt ind til kroppen

  • Læg ikke for meget vægt på armene og håndtaget på rollatoren. Det er et hjælpemiddel, som man blot skal støtte sig til

Kilde: Faglige Seniorer