Russiske tabstal tårnhøje

Ukraine-krisen

23/03/2022

Skrevet af Redaktionen

Et russisk statsmedie kom ved en fejl til at offentliggøre de russiske dødstal, som de dog hurtigt fik slettet igen.

Ukraine melder ofte ud, hvor mange russiske soldater, de mener, har mistet livet under krigen i landet, som begyndte d. 24. februar. 

Ligeledes har flere udenlandske efterretningstjenester og forsvarsministerier - for eksempel den britiske og den amerikanske - flere gange meldt ud, hvad de mener tallet ligger på.

Spørger man Ukraine, så har langt mere end 10.000 russere mistet livet i krigen, og spørger man USA, så er tallet i hvert fald højere end 7.000. 

Der er dog ikke meget at sammenligne med, da Rusland indtil nu kun har offentliggjort dødstal én gang - d. 2. marts - hvor de udtalte, at 498 russere var døde under "specialoperationen" i Ukraine. 

Det er dog et tal, som man må forvente, er stærkt underdrevet. 

Det skriver Unilad

Nu har den statsstøttede russiske avis, Komsomolskaya Pravda, dog tilsyneladende givet et mere sandfærdigt og opdateret tal, da de ved, hvad der ligner, en fejl delte et helt andet tal d. 21. marts. 

Tallet blev hurtigt opdaget af flere journalister og brugere af Twitter, som var hurtige til at dele tallet på det sociale medie, mens flere påpegede, at det formentlig ikke ville forblive online særlig længe, hvilket det heller ikke gjorde. 

Kun få sekunder efter at de første Twitter-brugere havde skrevet om tallet, var det nemlig blevet slettet fra avisens hjemmeside.

Nu indeholder artiklen kun en fortælling om, hvordan russerne har sejret stort over ukrainerne i Donbas-regionen, men en arkiveret version af den oprindelige tekst findes stadig her.

Ud fra den artikel fremgår det, at "de russiske væbnede styrker" mistede "9861 mennesker" "under den særlige operation i Ukraine," og at "16.153" russiske soldater er blevet såret. 

Avisen skriver, at det er tal, som "Den Russiske Føderations Forsvarsministerium" har oplyst.

Det blev desuden nævnt i artiklen, at Rusland har mistet "98 fly [og] 118 helikoptere" siden invasionens start d. 24. februar. 

Hvis tallene er sande, stemmer de meget godt overens med, hvad den amerikanske efterretningstjeneste ifølge The New York Times har vurderet dem til at være, da de i sidste uge udtalte, at der var "mere end" 7.000 dødsfald på den russiske side.