Russiske kosmonauter: Lykønsker Luhansk med deres "befrielse"

Ukraine-krisen

11/07/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Russiske kosmonauter poserer med flag fra Luhansk og Donetsk i fejring af "befrielsen"

Ruslands rumagentur har offentliggjort billeder, der ser ud til at vise kosmonauter på den internationale rumstation (ISS), der holder flagene fra de selverklærede republikker i Luhansk og Donetsk.

Det skriver The Guardian

Vi fejrer både på jorden og i rummet

I en besked sendt til den officielle Roscosmos Telegram-kanal ser Oleg Artemyev, Denis Matveyev og Sergey Korsakov ud til at bære flagene fra de to besatte områder, hvis besætter kun anerkendes som legitime myndigheder af Rusland og Syrien blandt FN's medlemslande.

Meddelelsen, der ledsager billederne, siger:

"Befrielsesdag for Folkerepublikken Luhansk! Vi fejrer både på Jorden og i rummet."

Roscosmos fortsætter i erklæringen med at sige:

"Roscosmos og vores kosmonauter, som i dag arbejder på den internationale rumstation, slutter sig til lykønskninger fra lederen af ​​LPR, Leonid Pasechnik, på den 'nye dag for den store sejr'. Dette er en længe ventet dag, som indbyggerne i de besatte områder i Luhansk-regionen har ventet på i otte år. Vi er overbeviste om, at den 3. juli 2022 for altid vil gå over i republikkens historie. Borgere i den allierede Donetsk Folkerepublik, vent!"

Hvor kommer flagene fra?

Det er uklart, hvordan flagene kunne være ankommet til ISS, selvom et ubemandet russisk Progress-fragtrumfartøj d. 3. juni lagde til kaj til rumstationen efter at være afgået fra Baikonur Cosmodrome i Kasakhstan.

Ifølge Nasa medbragte den næsten tre tons mad, brændstof og forsyninger.

På stationen, der arbejder med de tre russiske kosmonauter, er også Nasas amerikanske astronauter Jessica Watkins, Robert Hines og Kjell N Lindgren samt italieneren Samantha Cristoforetti fra European Space Agency (ESA).