Mand i kunstigt koma får besøg af sin hund: Så vågner han tre dage tidligere end planlagt

Udland

01/03/2023

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Både læger og familie er overbeviste om at hunden hjalp ham ud af komaet.

En mand vågnede tre dage for tidligt fra en induceret koma takket være besøg fra sin elskede hund.

Det skriver Daily Mail

Kræftramt Andy Szasz på 62 år, blev kørt på hospitalet med lungebetændelse den 9. december og lagt i koma dagen efter, da han holdt op med at trække vejret. Lægerne sagde, at Andy, en civilingeniør, ville være i koma i mindst en uge, men et besøg fra hans fire år gamle schnauzerpuddelblanding Teddy hjalp ham med at vågne tidligt.

Vågnede efter fire dage

Andy overraskede lægerne på Southampton General Hospital ved at vågne efter kun fire dage og blev boostet af regelmæssige videoopkald med Teddy, hjulpet af sine fire voksne sønner.

Hans kone Estelle på 49 år overbeviste derefter hospitalspersonalet om at give hende lov til at tage kæledyret med ind på besøg. Hun sagde, at det at høre om Teddy, mens han var i koma, 'helt sikkert hjalp' Andy med at vågne meget tidligere, end lægerne havde forudsagt.

Parret bragte Teddy hjem fra et dyreværnshjem i Fareham kun tre måneder før Andy blev diagnosticeret med tarmkræft i august 2012. Han havde modtaget behandling og overvundet en indledende anfald af kræft, før han blev syg og kørte til intensiv behandling.

Skoleadministrator Estelle sagde: "Der er ingen tvivl om, at det at tale med Teddy hver dag, efter Andy vågnede, fremskyndede hans bedring. At kunne tage ham ind på hospitalet gav Andy en drivkraft til at komme sig meget hurtigere, end lægerne forventede."

Smuglede hund ind i taske

Hospitalspersonale opfordrer familiemedlemmer til at bringe hunde og katte med ind på hospitalets område, men disse genforeninger er normalt begrænset til udendørs.

"Lægerne fortalte mig, at Andy ville være i koma i mindst en uge, men han vågnede fire dage senere, og alt, hvad han kunne tale om, var at se Teddy. Teddy er sådan en utrolig dejlig og loyal hund, og han har altid haft et særligt forhold til Andy." fortæller Estelle

I tilfælde af Andys rehabilitering gjorde personalet en undtagelse og tillod Teddy at komme ind på selve hospitalet, da Andy blev flyttet til en ny afdeling.

Estelle sagde, at hun 'smuglede' hunden Teddy ind i en taske, så han kunne besøge sin elskede ejer.

Giver beviselig bedring

Fiona Hall, seniorsygeplejerske på den generelle intensivafdeling, sagde:

"Det kan være enormt gavnligt for patienter, pårørende, venner og personale. Det kan være motiverende, hjælpe med restitution og kan give en behagelig og velkendt oplevelse i, hvad der ellers kan vise sig at blive en lang, ubehagelig rejse på hospitalet. Hunde fra velgørenhedsorganisationen Pets as Therapy besøger ofte patienter ved sengen, hvis de eller deres pårørende ønsker det, og beviser viser, at stimulerende sanser kan forbedre patienternes helbredelse."

Andy var hjemme i tide til jul og er ved at opbygge sin styrke for at kunne tage Teddy med på gåture, når Estelle vender tilbage på arbejde.