Opråb til bedsteforældre: Denne sætning bør du aldrig sige til dit barnebarn

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Har du brugt den?

Bedsteforældres rolle i deres børnebørns liv er uvurderlig, men det er vigtigt at være bevidst om, hvordan visse kommentarer kan påvirke børn psykologisk og følelsesmæssigt.

Ifølge Sofia Lewicki, som er en anerkendt psykolog og forældrespecialist, kan tilsyneladende harmløse sætninger skabe usikkerhed hos børn.

Det skriver mediet Clarin.

Hemmeligheden

Et kendt scenarie er, når bedsteforældre giver deres børnebørn lov til lidt ekstra, som at se tegnefilm sent om aftenen eller spise flere søde sager end normalt.

I sådanne situationer er det ikke ualmindeligt, at bedsteforældre kan finde på at sige sætningen: "det er vores lille hemmelighed". Men det skal man passe på med.

Sofia forklarer, at den ellers uskyldige sætning kan lære børn at hemmeligholdelse er acceptabelt, hvilket kan være skadeligt:

"Denne type hemmeligholdelse er ekstremt skadelig for børn af flere grunde. Hovedsageligt kan naturalisering af hemmeligheder mellem voksne og børn være en risikofaktor for deres sikkerhed eller trivsel i lyset af enhver form for misbrug, både fysisk og følelsesmæssigt", siger hun.

Læg det ikke over på forældrene

En anden problematisk sætning er, når bedsteforældre siger "din mor vil ikke have det," og så alligevel tillader det, der nu engang skulle være tale om.

Det kan være med til at underminere forældrenes autoritet og skabe forvirring for barnet, som kan blive i tvivl om, hvem der laver reglerne.

Sofia understreger, at bedsteforældre ikke nødvendigvis skal følge forældrenes regler til punkt og prikke, men at det er vigtigt at respektere grundlæggende grænser.

Sofia påpeger yderligere, at fristelsen til at være den 'romantiske bedsteforælder', som tillader alt, bør modstås. Selvom det kan være en måde at udtrykke kærlighed på, kan det faktisk gøre mere skade end gavn på den lange bane.

Det er derfor afgørende, at bedsteforældre og forældre arbejder sammen om at etablere klare kommunikationslinjer og aftaler, der respekterer alles rammer og ønsker.