Skoleleder fandt Harry Potter-bog i klassen: Derfor var den en formue værd

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Bogen dukkede op i en sommeroprydning.

En skoleleder på en folkeskole kunne ikke tro sit held, da han fandt en yderst sjælden Harry Potter-bog, der er 130.000-170.000 kr. værd, gemt i et klasseværelse.

Det skriver The Sun.

Tidligere skoleleder Bob Alder, 75 år gammel, siger, at bogen - en tidlig prøveudgave af Harry Potter og De Vises Sten - blev købt for kun 9 kr. af personalet på St Kenelm's Primary School i Minster Lovell, Witney, i 1997.

Dukkede op i sommeroprydning

Bogen blev antaget forsvundet, indtil den for nylig dukkede op under en sommeroprydning.

"Bogen blev købt hos Red House Books Ltd, der havde en årlig bogsalg fra sit lager i Witney," fortalte Bob The Sun og fortsatte:

"Lokale skoler, børnehaver og legestuer havde førsteret til bøgerne i salget. Det var helt tilfældigt, at Harry Potter blev opdaget på salget. Den havde ingen af tiltrækningskræfterne fra en typisk børns paperback. Den kostede £1. Man troede ikke, den havde nogen værdi."

Bogen blev derefter glemt, indtil Bob fandt den på en hylden i et klasseværelse i 2002, da Harry Potter-maniaen begyndte at tage verden med storm.

"Jeg tænkte, 'den må da være noget værd'," sagde Bob og tilføjede:

"Jeg kiggede online og så, at førsteudgaver blev solgt for £2-3,000, og jeg tænkte, der måtte være flere af dem i omløb, så jeg tog den ned fra hylden og lagde den i en kuvert med tanken om at få den vurderet, så skolen kunne sælge den."

Glemte hvor den var

Imidlertid havde Bob lidt tid til rådighed mellem undervisning og skoleledelse, og bogen gik i glemmebogen.

"Jeg glemte fuldstændig, hvor jeg havde lagt den," indrømmede Bob og fortsatte: "Jeg var så travlt med at undervise, jeg glemte den helt."

Da Bob endelig huskede bogen, havde han ingen idé om, hvor han skulle lede efter den, og antog, at den måtte være blevet smidt væk ved en fejl - indtil den mirakuløst dukkede op sidste måned.

Bob er nu gået på pension, men arbejder stadig en dag om ugen med at styre skolens økonomi, og det var denne deltidsstilling, der førte ham tilbage til den værdifulde bog.

"Jeg gik ind på skolen i løbet af sommerferien for at rydde op i nogle filer og makulere dokumenter, som vi ikke længere har brug for, og der lå den gemt i en lille boks," sagde Bob og fortsatte:

"Jeg blev overrasket, glad, lettet og tænkte straks, 'jeg burde nok få denne vurderet.'"

Navn stavet forkert

Bogen, som er et så tidligt eksempel, at den endda staver J.K. Rowlings navn forkert på omslaget, kommer under hammeren den 5. september hos Hansons Auktionshus med en vejledende pris på 130.000-170.000 kr.

Jim Spencer, leder hos Hansons, sagde: "Denne bog er, hvor det hele begyndte. Dette er den allerførste forekomst i trykt form af den første Harry Potter-roman.”

Titelsiden angiver forfatterens navn som J.A. Rowling og på den anden side Joanne Rowling.

"Det menes, at kun 200 eksemplarer af denne bog blev trykt af Bloomsbury. Denne beskedne lille paperback er begyndelsen på det hele. Forfatterens signeringsture, midnatskøerne uden for boghandlerne, filmene, merchandise - alt sammen stammer fra dette."'

Kunne ikke tro på vurderingen

Bob, der blev forbløffet, siger, at han troede, at vurderingen "ikke kunne være sand" da han fik det beløb, og er glad for at have fundet bogen, der stadig er i god stand, efter otte år. 

"Hvis denne bog bliver solgt, vil det være vidunderligt for skolen. Det vil betyde flere ressourcer til børnene, og vi kan købe masser af nye bøger, da skolens bøger er ved at blive temmelig falmede og slidte Det afhænger virkelig af, hvor meget bogen bliver solgt for, men en hel del ressourcer kunne forbedres, og alle penge, der tjenes, vil komme skolen til gode direkte. Den er i utrolig god stand - så jeg er optimistisk." fortæller Bob

Jim sagde: "Jeg har gjort flere vigtige opdagelser inden for Harry Potter, men dette er ekstra specielt, og en første for mig. Siden 2017 har Hansons skaffet og solgt 16 super sjældne førsteudgaver af Harry Potter og De Vises Sten, som blev udgivet i det allerførste 500-bogs oplag. Denne opdagelse er endnu sjældnere. Ikke kun det, det tager os et skridt tilbage i udviklingen af multi-million Potter-fænomenet. Dette er en original korrekturudgave af en bog, der gik hen og tog verden med storm. Hansons har solgt førsteudgaver af De Vises Sten i hardback til priser, der varierer fra 130.000 til 600.000 kr. afhængigt af stand. Jeg vurderer denne ukorrigerede korrekturudgave til 130.000-170.000 kr. Dog, med tanke på dens plads i historien, kunne det overraske os alle."