Når vi engang går bort: Her er den sidste sans, vi mister ifølge eksperter

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Studie viser, at der er en sans, der bliver lidt længere end de andre

Hørelsen er den sidste sans, døende mennesker mister, ifølge forskning.

Det skriver The Mirror.

Forskere har fundet ud af, at hjernen fortsætter med at registrere de sidste lyde, en person nogensinde vil høre, selvom deres krop ikke reagerer.

Familier til patienter, der er ved at dø bliver ofte bedt af læger om at tale med deres pårørende. Dette skyldes, at forskning tyder på, at når folk ligger døende, fungerer deres hørelse stadig.

En undersøgelse, offentliggjort i juni 2020, viste, at hjernen hos "aktivt døende" patienter i palliativ pleje stadig registrerede aktivitet som reaktion på lyde.

Forskere overvågede hjerneaktivitet hos 17 raske kontrolpatienter, otte responsive hospicepatienter og fem hospicepatienter, der ikke var responsive.

Hver patient blev præsenteret for to slags sange med fem toner, med en version med kun fem gentagne toner, mens andre havde ændringer i toner eller forskellige mønstre.

Samme respons som ikke-døende

Sunde patienter der kunne høre blev bedt om at tælle antallet af sange, hvor disse mønstre ændrede sig. Forskerne fandt ud af, at mønstrene for hjerneaktivitet hos ikke-responsive svarede til dem, der ses hos raske patienter, hvilket tyder på, at folk stadig hører, når de dør.

"Vi har fremlagt bevis for, at i det mindste nogle få aktivt døende hospicepatienter, når de ikke er i stand til at reagere på familie- eller sundhedsudbyders verbale stimuli, ikke desto mindre ser ud til at høre og give neurale reaktioner på sekvenser af simple auditive stimuli." står der i rapporten.

Lawrence Ward, undersøgelsens seniorforfatter og professor ved University of British Columbia, sagde:

"Det, vi ved, er, at nogle af disse patienters auditive systemer fungerer på, hvad der synes at være tæt på en "normal" måde."

Forstår man også hvad der bliver sagt?

Forskerne er dog usikre på hvorvidt patienterne kan forstå hvad det er de høre.

Eksperten fortalte:

"Det er muligt, at nogle af deres kognitive processer stadig fungerer, selvom de ikke kan reagere åbenlyst. Hvad vi ikke ved er, om de forstår og bliver trøstet af de ord."

Zachary Palace, der er doktor og medicinsk direktør for det hebraiske hjem i Riverdale i New York, har tidligere sagt, at hørelsen er "den mest passive sans".

Han forklarede, at når døden ser ud til at være nært forestående, "opfordrer læger familier til at tale og dele deres sidste tanker, kærlighed og støtte med deres kære, fordi selvom blodtrykket falder, og de er ved at fade ud, kan de høre, hvad vi siger."