En ny opdagelse blandt vilde aber afslører, hvorfor mennesker måske er skabt til at tåle alkohol.
Lige nu læser andre
Ny forskning peger på, at menneskets tolerance over for alkohol måske har dybe rødder i en fælles fortid med afrikanske aber.
Aber spiser gæret frugt – og tåler det
Antropologer fra Dartmouth College har observeret, at aber i det centrale Afrika rutinemæssigt spiser overmodne, gærede frugter, som indeholder naturligt forekommende alkohol. Denne adfærd kaldes “scrumping” og menes at have spillet en rolle i udviklingen af deres – og vores – evne til at fordøje ethanol.
Ifølge forskerne kan denne adfærd spores helt tilbage til den fælles forfader for mennesker, chimpanser og gorillaer for omkring 10 millioner år siden. Netop denne forfader udviklede ifølge tidligere undersøgelser et særligt enzym, der effektivt kunne forbrænde alkohol – en evne, der stadig findes hos mennesker i dag.
Skriver Videnskab.dk.
Et evolutionært forspring på skovbunden
At kunne spise gærede nedfaldsfrugter på skovbunden betød, at aberne kunne undgå konkurrence om frugter højt oppe i træerne. Det var både praktisk og energibesparende – og kan have givet visse individer et evolutionært forspring.
Læs også
Samtidig peger forskerne på, at det sociale aspekt i abernes indtag af gæret frugt også kan kaste lys over menneskets tendens til at drikke i fællesskab.
Studiet åbner for ny viden om alkohol og adfærd
Professor Nathaniel Dominy, medforfatter til studiet, mener, at denne gamle adfærd kan forklare, hvorfor mennesker i dag er så gode til at tåle alkohol. Han opfordrer til mere forskning i abers alkoholrelaterede adfærd for at forstå, hvordan både vores fysiske og sociale forhold til alkohol er blevet til.