SSI advarer: Nu kommer influenzaen

Generelle nyheder

19/03/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Statens Serum Institut har i en ny rapport afsløret, at antallet af smittede med influenza A fordobles fra uge til uge.

I Danmark er det normalt, at influenzaforekomsten begynder at stige i slutningen af december. Sådan har det dog ikke været i denne sæson, hvor influenzaen er kommet sent i gang. Det skyldes, at den har været næsten fraværende i de seneste to år under covid-19.

Nu er den dog begyndt at gøre sit indtog på det danske land, da der ses en stejl stigning i antallet af influenzatilfælde i store del af landet. I de seneste uger er antallet af smittede nemlig fordoblet fra uge til uge. I uge 10 nåede antallet af smittede op på 1.179.

Det skriver Statens Serum Institut i en ny rapport.

I alt er der i denne sæson blevet påvist 2.533 tilfælde af smitte med influenza. I langt de fleste tilfælde har der været tale om den type af influenzavirus, der hedder A/H3N2. Faktisk har det været tilfældet for hele 2.459 af de smittede personer.

Ifølge SSI er det en meget velkendt type influenza, der også er i omløb i flere andre lande. Denne virus er desuden inkluderet i sæsonvaccinen, men den er dog kendt for at ændre sig, hvilket kan medføre, at vaccinens effekt bliver nedsat.

Statens Serum Institut oplyser, at der i denne sæson er set ændringer i de H3N2-virus, der er i omløb i Danmark. Det kan derfor betyde, at vaccinen vil have en nedsat effekt på disse ændringer.

Der er blevet påvist influenza i alle aldersgruppe, men det er dog især hos børn og den yngre del af gruppen af 15-44-årige, der er ramt af influenza. Også de +85-årige er der en overvægt af blandt de smittede.

I og med, at det er mere end fem måneder siden, at sæsonens influenzavacciner blev tilgængelige, kan det vise sig at være en udfordring, at forekomsten af influenzaen er startet så sendt. Det skyldes ifølge SSI, at det er velkendt, at vaccinernes effekt aftager over tid.