Sauna er sundt for kroppen

Generelle nyheder

01/6/22 | 09:31

foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

En tur i sauna viser sig at have god indvirkning på dit hjerte og blodtryk

Det kan være en god idé at tage en tur i sauna når du har været i svømmehallen eller fitness

Det skriver iform

Kan forebygge for højt blodtryk

Flere studier har påvist, at sauna er sundt for kroppen. Et finsk studie viser at en tur i sauna kan være med til at forebygge forhøjet blodtryk. 

I blandt testpersonerne, der gik sauna 2-3 gange om ugen blev risikoen sænket med hele 24%, når man sammenlignede med testpersoner der ikke gjorde. 

Der er flere forskere der også peger på, at Sauna er godt for hjertet. Det skyldes blandt andet at det styrker dine blodkar og får krop og sind til at slappe af. 

Hvad sker der når jeg går i sauna?

I saunaen reagere kroppen på varmen og gør sig klar til at flygte fra heden.

  1. Når du sætter dig til rette i saunaen vil receptorerne i din hud mærke, at det er meget varmt. Det sætter din krop i alarmberedskab. Høj varme er en trussel for din krop fordi proteinerne og dermed dna i cellerne kan smelte ved meget høj temperatur.

  2. Hypothalamus, som er det center i hjernen, der regulerer vores kropstemperatur. Signalet fra huden. Det aktiverer det sympatiske nervesystem. Det er sådan opstår kæmp eller flygt-reaktionen.

  3. Der frigives både adrenalin fra nervecellerne og fra noradrenalin fra binyremarven. Noradrenalin er et signalstof og et stresshormon ligesom adrenalin, knyttet til kæmp og frygt-respons. Det øger hjerterytmen.

  4. Den forhøjede hjerterytme får hjertet til at pumpe mere blod ud fra hjertet. Det betyder, at blodkarrenes glatte muskulatur slapper af, så udvides karrerne. Det er gymnastik for årerne. Blodtrykket falder efter saunabesøget.