Nu er det alvor el-net er presset til det yderste.

Forbrug

11/12/22 | 12:00

Kilde: Shutterstock
Kilde: Shutterstock

Skrevet af Mathias Højgaard-Rasmussen

Sverige opfordrer alle sine borgere til at skrue ned for strømmen i den kommende tid.

Sveriges største atom-reaktor er midlertidigt sat på pause, og det lægger et ansvar over på befolkningen om at holde elforbruget nede - så meget som muligt. Atomreaktoren ved navn Oskarshamn 3 trænger nemlig til en gang vedligeholdelse, og det betyder at den lukkes ned i 10 dage. 10 dage hvor hele Sveriges el-net nu vil blive presset til det yderste. 


Bekymringen bygger ikke så meget på at borgere kan opleve ustabilt elnet, men at nogle borgere, helt simpelt, kan miste forbindelsen til el-nettet og kan ende med at stå uden strøm.


Sidste fredag havde den svenske regering så samlet pressen for at opfordre alle deres borgere i landet til, at slukke alle unødvendige apperater, og næsten slukke for de dele af deres huse der ikke var så meget aktivitet i.

Tidligere på året har regeringen ellers - allerede, opfordret deres befolkning til at spare på strømmen da der var stigende elpriser på vej, men nu er det alså ikke nær så meget en økonomisk bekymring, som det er en praktisk - der er måske ikke nok til alle. 


Selv de dele af befolkningen, for hvis en stigning i prisen ikke er et problem, - er det dog stadig nødvendigt at der spares på strømmen. Den svenske regering beskrier selv situationen som relativ akut, og der er altså ikke tid - eller strøm til at finde andre løsninger lige p.t. 


Sveriges økonomiminister Ebba Busch (fra kristdemokraterna) er en af dem der udtaler sig fredag. 

“Risikoen for en afbrydelse reduceres kraftigt, hvis vi kan reducere elforbruget med to procent. 

Det samme gælder, hvis vi kan flytte elforbruget fra de travle timer om morgenen og om aftenen.”


Hvis man kan reducere temperaturen i sit hjem med bare én grad, vil det ca halvvere strømforbruget.