Kan spare dig titusindvis af kroner - overset lånefinte kan forgylde dig

Forbrug

05/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Har du lidt ekstra stående på kontoen, kunne det her være en oplagt ide!

Har du opsparing stående på en almindelig bankkonto, kan du med fordel overveje at bruge pengene til at indfri en del af dit fastforrentede realkreditlån.

En ny analyse fra Realkredit Danmark viser nemlig, at det ofte er en god investering.

Lad det være sagt med det samme, at det altid er godt at have en økonomisk buffer i banken til uforudsete udgifter (hvis for eksempel opvaskemaskinen går i stykker). Ideen med at indfri en del af sit fastforrentede realkreditlån er imidlertid værd at overveje, hvis du har sparet flere penge op, end du behøver at have klar.

En næsten risikofri investering

Chefanalytiker i Realkredit Danmark, Nicolas Norby, beskriver den delvise indfrielse af sin fastforrentede gæld som en overset, men økonomisk smart, investering.

”Indfrielse af dit realkreditlån er måske ikke det, du normalt forbinder med at investere. Men reelt er det jo en investering, hvor det indfriede beløb betaler sig tilbage, fordi du sparer penge på din månedlige ydelse og opnår en lavere restgæld. Og den lavere restgæld får du jo glæde af, hvis du omlægger eller indfrier dit lån, fordi du så skal indfri en lavere restgæld”, skriver Nicolas Norby i analysen.

Blandt fordelene nævner han, at det er en særdeles sikker investering i forhold til for eksempel at investere i værdipapirer. Omvendt er der den ulempe, at man ikke kan fortryde og få beløbet tilbage, som hvis man sælger de købte værdipapirer.

Samtidig understreger chefanalytikeren, at man bør indfri eller nedbringe andre lån med højere renter først. Men hvis man ikke har nogen af den slags, kan den delvise indfrielse af det fastforrentede lån være en rigtig god forretning.

Skær 134.000 kroner af din restgæld

Selve rengestykket omkring, hvorfor tingene forholder sig, som de gør, er ret teknisk, men i analysen når man frem til, at man kan skære 134.000 kroner af sin restgæld - selvom man faktisk kun betaler 100.000 kroner.

Eksempel tager udgangspunkt i et fastforrentet lån med 28 års resterende løbetid, og det ebtyder også, at man sparer knap 6500 kroner om året på ydelsen.

”De kraftige rentestigninger det seneste års tid betyder, at du kan indfri lånet til en lavere kurs. Dermed reducerer du restgælden med et væsentligt større beløb end det, du betaler for indfrielsen. På den måde får du en økonomisk gevinst i form af en besparelse på din månedlige ydelse, fordi både renten og bidraget bliver beregnet af restgælden, som du jo har nedbragt”.

Du kan læse hele analysen fra Realkredit Danmark ved at trykke her.