Stor demonstration fredag - her kan trafikken blive lammet

112

28/04/2023

Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk

Skrevet af J. Bøgen

Politiet opfordrer allerede nu trafikanter til at planlægge andre ruter.

Hvis du skal ind omkring det centrale København i dag, fredag, kan det være en god idé enten at lade bilen stå eller finde en helt anden rute.

Klimabevægelsen Extinction Rebellion har nemlig arrangeret en stor demonstration foran Christiansborg, og det forventes at give trafikale problemer fra kl. 14, hvor demonstrationen starter - måske før.

Demonstrationen har fået titlen 'Befri Jorden', og ifølge beskrivelsen af begivenheden på Facebook, vil arrangørerne "omlægge vejen foran Christiansborg til vild natur" og opfordrer deltagerne til at medbringe deres egne planter eller blot deltage i vejblokaden.

Demonstrationen er anmeldt til politiet, og selv hvis politiet beordrer dem til at stoppe, vil de udføre civil ulydighed.

Hvor mange, der faktisk ender med at møde op foran Christiansborg, er i sagens natur usikkert, men på Facebook har knap 800 tilkendegivet, at de deltager i demonstrationen, imens mere end 2100 har vist interesse for at deltage.

Københavns Politi var allerede torsdag ude og advare trafikanter om, at der kan blive udfordringer i løbet af fredag eftermiddag, og her til formiddag er de kommet med en ny opfordring.

Under invitationen til at deltage i demonstrationen skriver Extinction Rebellion Danmark:

"BEFRI JORDEN!

Føler du frygt, vrede eller håbløshed over verdens og naturens fremtid? Slut dig til os, omsæt dine følelser til handling, og hjælp os med at befri jorden! Alle kan deltage.
Den 28. april omlægger vi vejen foran Chr. Borg til vild natur med folks medbragte planter, et kæmpe naturkostume og meget mere.

Tag en potteplante med!
- Eller et læs afklip fra din haveforening! Alt, hvad der kan hjælpe krydset til at blive natur.

Vi mødes kl. 14 på Slotspladsen og så går vi ud på vejen hvor vi etablerer en smuk og vildtvoksende demonstration. Dagen byder på musik, taler og aftensmad.

Vi har meldt det hele ud til politiet og gør krav på vores grundlovssikrede ret til at demonstrere på en måde der ikke kan ignoreres.
Den civile ulydighed består i, at vi fortsætter protesten og forstyrrelsen af samfundet, også hvis politiet beordrer os til at stoppe.

Vi gør oprør for at presse regeringen til at bøje sig for vores simple krav om mere beskyttet natur og omlægning af industrielt landbrug i Danmark. Hvis politikerne stadig ikke gør det mest åbenlyst nødvendige, vender vi tilbage endnu flere og gør oprør igen 12. maj. Hvis de til gengæld har taget sig sammen og sat gang i vores krav, holder vi fest den 12. i stedet for.

Hvis du har et behov for dette, vil der også være et overdækket område på Slotspladsen hvor man kan være og støtte op.

HVAD KAN DU GØRE ALLEREDE NU?
Del eventet her og invitér alle du kender! Vi skal være rigtig mange for at kunne lykkes.
Hvis du gerne vil engagere dig i forberedelsen op til oprøret, så duk op til et fællesmøde i København, Aarhus, Odense, Aalborg eller Viborg. Møder og træninger kan findes på vores hjemmeside og Facebook-side.

HVORDAN KAN DU VÆRE MED?
Den 28. april kan du dukke op, medbringe en plante, deltage i vejblokaden eller bare støtte op med din tilstedeværelse. Alle er velkomne! - uanset om man har besluttet sig for at deltage i den civile ulydighed eller ej.

Den 12. maj mødes vi igen kl. 14 ved Chr. Borg Slotsplads og går en klimamarch der ender med en sit-down protest. Alle tager mindst to venner med, så vi bliver mange flere! Der vil igen være talere, musik og god stemning. Mere info følger her på eventet.

Hvis du gerne vil lave civil ulydighed, er det en god idé at deltage i en træning i ikke-voldelig civil ulydighed inden. Træninger bliver annonceret på vores hjemmeside xrdk.org og på vores fb-side.

GØR LANDBRUGSJORD TIL VILD NATUR!
Mindst 30 procent af Danmark skal være beskyttet natur, og det industrielle
dyrelandbrug skal omlægges, for at vi overhovedet har en chance for at undgå totalt klima- og naturkollaps. Derfor kræver vi at regeringen som første skridt:
Beslutter at opkøbe og omlægge landbrug og skovareal indtil 30% af Danmarks areal er beskyttet natur.
Stopper banker og pengeinstitutters nye lån til industrielt dyrelandbrug.
Forbyder pesticider i landbruget.

Læs hele vores uddybende tekst om kravene her: https://staging.xrdk.org/assets/pdf/KRAV-BEFRI-JORDEN.pdf

HVORFOR GØR VI OPRØR?
Vi står i et kollaps af vores klima, vores økosystemer og i sidste ende vores civilisation. Selvom vi kun har set de allerførste konsekvenser, er der allerede millioner af mennesker, der har fået ødelagt deres liv af klimakrisen. Danmark er det mest opdyrkede land i verden, og det animalske landbrug står for over 40% af Danmarks indenlandske udledninger af klimagasser. Dyrene i landbruget lider ubeskriveligt. Samtidigt er naturen blevet hugget sønder og sammen. Den bliver forgiftet og fortrængt så meget, at der er startet en masseuddøen – en uddøen af det net af liv, vi selv er en del af.

Medunderskrivere på krav: Greenpeace,
Bedsteforældrenes Klimaaktion, Den Grønne Ungdomsbevægelse, Global Aktion, Folkets Klimamarch, Landsforeningen mod svinefabrikker, Arternes Ambassade København, Det Fælles Bedste, Dansere Ser Grønt, Kunstnere ser grønt, Forfattere ser grønt, Becoming Species, Klima-Karavanen, Anarkistiske Studerende, Internationale Socialister."

Der er desuden varslet en lignende demonstration fredag d. 12. maj.