Vidste du det? Derfor lyder det underligt, når du hører din stemme på en optagelse

Virale historier

03/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Synes du det er underligt at høre din egen stemme?

Har du nogensinde hørt en optagelse af din egen stemme? Mange mennesker får en ubehagelig overraskelse, når de hører, hvordan deres stemme faktisk lyder for andre. Du er langt fra alene, og der er en videnskabelig forklaring på, hvorfor det sker.

Det skriver Lad Bible.

Sådan hører du lyden af din stemme

Ifølge Ashish Shah, en audiolog fra The Hearing Care Partnership, overføres lyden af vores stemme til vores ører på to måder: gennem luften og gennem vores knogler. "Når vi taler, overføres lyden af vores stemme både eksternt gennem luften og internt gennem vores knogler," forklarer Shah. "Knogleledningen overfører lavere frekvenser, som den luftbårne lyd ikke gør. Det giver vores stemmer den dybere tone, som vi er vant til at høre."

Indspillet lyd og virkelighed

Problemet opstår, når vi hører vores stemme optaget. Shah uddyber: "Når vi hører vores stemme gennem en optagelse, mangler vi knogleledningen der tilføjer de lavere frekvenser, så vi hører os selv på en måde, vi ikke er vant til." Dette er årsagen til, at mange mennesker ikke kan lide lyden af deres egen stemme på optagelser, fordi den lyder højere og anderledes end det, de selv hører, når de taler.

Det psykologiske aspekt

Interessant nok viser studier, at hvis folk ikke ved, at det er deres egen stemme, de lytter til, har de ingen problemer med lyden. "En tidligere undersøgelse viste, at når deltagerne skulle bedømme tiltrækningskraften af forskellige stemmeoptagelser, der hemmeligt inkluderede deres egen, bedømte de deres stemme meget højere, når de ikke vidste, det var deres," fortæller Shah. Dette tyder på, at den dom, vi fælder over vores egen stemme, primært er baseret på, at den ikke lyder som forventet, hvilket kan gøre os ubehagelige til mode.

Bare rolig

Den virkelighed, at andre kun kender os fra lyden af vores stemme, som de hører gennem luften, og ikke den version, vi selv hører, kan være svær at acceptere. Men som Shah pointerer, er det vigtigt at huske, at folk generelt ikke analyserer andres stemmer i detaljer, så sandsynligvis gør de det heller ikke med din. Så næste gang du hører din stemme på en optagelse, husk på, at det er sådan, alle andre kender den.

Kilde: Lad Bible