I Danmark er der et mål om, at ældre skal blive længst tid i egen bolig og blive gamle derhjemme.
Men at blive hjemme vækker bekymringer, bl.a. fordi at være hjemmeboende kan blokere for sund aldring.
De vigtigste årsager til bekymring inkluderer mangel på transport, billige boliger og isolationog ensomhed.
Faktisk anslår Ældresagen, at over 100.000 danskere over 65 oplever at ensomhed påvirker deres hverdag.
Når voksne har ringe adgang til indkøb og social aktivitet, bliver isolation en høj risikofaktor, der ødelægger deres helbred. Her er, hvad de færreste ældre fra min Facebook-gruppe siger om at blive ældre i hjemmet med lidt støtte og forbindelse - kommentarerne illustrerer udfordringerne.
Anderledes i Asien
Under et opslag om ældres isolation på Facebook skriver to anonyme borgere:
"Budget, transport og sundhed er hovedårsagerne til min isolation. Jeg måtte opgive at køre bil på grund af alvorlig sygdom. Og, at have en sjælden autoimmun sygdom gør mig udmattet det meste af tiden."
”Ensomhed og isolation er et reelt problem. Vores (vestens) kultur er anderledes end de fleste asiatiske og latinamerikanske kulturer, hvor ingen ældre behøver at bekymre sig om at være alene."
Sygelig ensomhed
Mange ældre voksne lever med en risiko for isolation, som er en faktor for kronisk sygdom. Forskning, der undersøger ensomhed, siger, at virkningerne er negativt relateret til fysisk aktivitet, mental og motorisk funktion. Stærke sociale forbindelser er centrale for fysisk og psykisk velvære. Men det er et komplekst spørgsmål. Når sårbare ældre voksne får tilbageslag, f.eks. gennem tabt af partner, bliver de koblet fra og isoleret.
Ensomheden er en stille dræber. Den øger nemlig sandsynlighede for depression, demens, hjertekarsygdomme og en lang række andre sygdomme, der kan føre til tidlig død.