Søvneksperter afslører: Derfor er det usundt at starte dagen med en kop kaffe.

Sundhed

13/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Der er flere grunde til hvorfor du lige skal vente en times tid med at få din første kop.

Alle har deres egne foretrukne morgenritualer, men eksperter har advaret om, at en fælles vane, som mange nyder godt af, kan være dårlig for helbredet.

Det skriver Daily Record

At have en kop kaffe for at hjælpe med at vågne op hver dag er noget mange koffeinfans siger, at de ikke kan fungere uden.

Kan ødelægge din søvn

Men ifølge søvneksperter hos Happy Beds kan det faktisk gøre dig udmattet.

Kaffe er blevet en stor del af det moderne samfund, hvor nye caféer, ser ud til at dukke op hver anden dag, som lover et bryg af høj kvalitet.

Mega-fans vil fortsætte med at drikke kaffe i løbet af dagen for at øge deres energi med koffeinindtaget. Men nu har søvn-specialisterne forklaret, hvordan kaffeforbrug også kan ødelægge dit søvnskema.

De afslørede også de bedste tidspunkter at drikke det på, som ikke er det første om morgenen.

Handler om adenosin

Som rapporteret af Liverpool Echo sagde Rex Isap, søvnekspert og administrerende direktør hos Happy Beds:

"I løbet af dagen producerer din hjerne et kemikalie kaldet adenosin. I bund og grund fremmer dette søvnen, når du er vågen længere, det opbygges og hjælper dig med at føle dig søvnig. Men koffein blokerer adenosin-receptorerne, hvilket holder dig vågen og fremmer vågenhed. Hvis du nogensinde har kæmpet med at sove efter en kop kaffe, kan det være derfor.# fortæller han og fortsætter: 

"Når det kommer til det ideelle tidspunkt at få din første kaffe, kan vi have en tendens til at række ud efter elkedlen, så snart vi vågner. Ideelt set skal du dog vente en time, fra du vågner, for virkelig at høste fordelene." '

Påvirker også kortisol-niveauer

Du kan opbygge en tolerance for kaffe ved altid at drikke det om morgenen. 

"Når vi vågner, er vores kortisolniveauer på deres højeste. Kortisol, der ofte er forbundet med stress, øger dine årvågenhedsniveauer. Så at drikke koffein, mens dine kortisolniveauer allerede er høje, kan modvirke dette eller endda hjælpe med at opnå en tolerance for koffein. " siger han.

Rex Isap tilføjer at den anbefalede daglige mængde koffein er 300 mg, og overdreven forbrug kan føre til sundhedsproblemer som forhøjet blodtryk, maveproblemer og søvnløshed.

At få en kop kaffe, når du vågner, kan have en betydelig indvirkning på glukosekontrollen, ifølge resultater offentliggjort i British Journal of Nutrition i 2020.

Disse 'spidser' i sukkerniveauer vil give et kortvarigt energiboost, før du dypper igen og kan efterlade dig med lidt få- up-and-go energi.