Derfor skal du vælge smør i stedet for margarine ifølge ekspert

Mad og drikke

08/11/2024

Foto: Pexels @Polina Tankilevitch
Foto: Pexels @Polina Tankilevitch

Skrevet af Emil B.

Margarine er blevet anerkendt som den "sunde version" af smør. Derfor vælger mange mennesker det som underste lag til deres sandwich, toast og andre snacks. Men nu har en førende læge forklaret, hvorfor du altid bør vælge smør frem for margarine.

I en ZOE Shorts-podcast diskuterede administrerende direktør Jonathan Wolf og læge Sarah Berry forskellene mellem smør og margarine og, hvordan margarine fremstilles.

Dr. Berry gik i detaljer om, hvordan margarine nu fremstilles, og forklarede:

"Det involverer flere forarbejdningstrin samt udtrækning af olien. Der tilsættes kemikalier, såsom emulgatorer, så det holder sig sammen. Ofte bruges der farvestoffer, så det har den flotte gule-orange farve, der minder om smør. Og der kan også tilsættes nogle tilsætningsstoffer."

Manglende belæg for øget sundhed ved margarine

Lægen forklarede derefter, hvorfor folk bør vælge smør frem for margarine, da de langsigtede virkninger af at spise den "sundere" "smør" endnu ikke er blevet opdaget.

Hun sagde: "En rimelig mængde smør, der skiftes ud med en af disse umættede fedtrige smørepålæg, vil have en fordel ved at reducere dit kolesterol. Men jeg synes, at det er vigtigt at påpege, at fordi de smørepålæg, som vi nu indtager, er forholdsvis nye, er vi nødt til virkelig at forsøge at forstå, hvad de langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser er."

Jonathan bemærkede derefter, at han ville vælge olivenolie frem for begge, da den har bedre sundhedsegenskaber end både margarine og smør.

Han sagde: "Jeg tror, at alle er enige om, at sundhedsegenskaberne ved ekstra jomfru olivenolie er meget bedre end margarinen. Eller smør. Så det føles for mig som om, du ved, for mig er en del af dette svar, at jeg ikke ville smøre margarine over min mad hver dag, jeg ville heller ikke smøre smør på min mad hver dag, fordi det akkumuleres."

Dr. Berry tilføjede: "Jeg vil ikke smøre ekstra jomfru olivenolie på min toast eller min bagel om morgenen. Jeg vil have den dejlige, cremede konsistens fra smør. Nu vælger jeg personligt smør på grund af den cremede konsistens, rigdommen i det. Hvis jeg havde højt kolesterol, ville jeg sandsynligvis stadig vælge smør på fx min toast, men jeg ville undgå at bruge smør i andre former for madlavning."

Og han slutter af med at sige: "Så jeg synes, at i lave mængder er det fint, men jeg synes, at det, vi burde forsøge at gøre, er at finde andre olier at lave mad med, hvor vi ikke nødvendigvis har brug for den eller ønsker den cremede konsistens fra smør."