At lave marmelade er sjovt og kan være et lille bidrag til bæredygtighed. Mellem juli og oktober bliver brombærbuskens frugter store og sorte. Hvis de nemt kan vrides af, er de klar til at blive plukket.
Uanset om det er som smørepålæg til din morgenmad eller som en lille gave til dine kære, imponerer hjemmelavet brombærmarmelade med sin afbalancerede sødme og dets lette syrlighed.
Brombær indeholder mange vitaminer og mineraler. Hvis du vil bevare frugterne i hele året, så tag nogle sylteglas frem og kom igang.
Denne klassiske opskrift afslører, hvilke ingredienser der er nødvendige, og hvor let det er for enhver at blive marmeladekoger.
Frugtig brombærmarmelade:
Først steriliseres glassene sammen med lågene i kogende vand.
Til tilberedningen bruges kun friske brombær uden rådne pletter. Udover glassene skal du bruge en ren gryde, et viskestykke, en tragt, en grydeske og nogle pæne etiketter.
Ingredienserne giver cirka seks glas brombærmarmelade:
1 kg brombær
500 g syltesukker (2:1)
Fremgangsmåde
Trin 1: Sorter, veje og skyl brombærrene.
Trin 2: Kom frugterne sammen med syltesukkeret i en stor gryde, bland alt sammen og bring det i kog.
Trin 3: Kog massen ved stærk varme under konstant omrøring. Når brombærrene koger op med syltesukkeret, begynder kogningen, der varer cirka fire til fem minutter.
Trin 4: Nu er det tid til gelétesten: Tag en skefuld brombærmarmelade og læg den på en lille tallerken, der er blevet kølet i køleskabet. Hvis marmeladen stivner, kan den hældes i de forberedte glas.
Trin 5: Placer tragten på de rene glas og hæld forsigtigt den varme marmelade i. Hvis noget skulle gå galt, kan du tørre af med et rent viskestykke. Sæt dine låg på glassene, vend dem på hovedet, lad dem køle af, påsæt etiketter og så er den hjemmelavede brombærmarmelade klar.
Tips og variationer
Tip 1: Hvis du vil lave en raffineret brombærmarmelade, kan du tilføje 200 g hakket chokolade.
Tip 2: For en særlig god balance mellem sødme og syrlighed kan du tilsætte saften af en halv citron under madlavningen. Eller en vaniljesukker.
Tip 3: Efter marmeladekogningen kan du røre en bundt hakket mynte i.
Tip 4: Brombær passer også godt sammen med nektariner, æbler eller appelsiner. Prøv det bare af.