Mere end hver anden over 50 år bliver ramt: 5 måder at undgå hæmorider

Sundhed

16/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er flere ting, du selv kan gøre!

Hvis du har hæmorider, har du masser af behandlingsmuligheder til din rådighed.

Men hvis du har hæmorider, vil du nok råde andre til at undgå at få dem i første omgang.

Det ændrer ikke på, at mere end hver anden dansker over 50 år bliver ramt af dem på et eller andet tidspunkt ifølge Netdoktor.

Hæmorider er hævede, betændte venøse puder i din analkanal. De kan lejlighedsvis være smertefulde og kløende og kan forårsage blødning.

Men det er muligt at undgå disse irriterende symptomer med nogle simple livsstilsændringer.

Kolorektalkirurg Arielle Kanters, MD, har givet fem enkle måder til Cleveland Clinic om, hvordan kan forebygge hæmorider på, og hvordan visse livsstilsændringer kan gøre en verden til forskel.

Kan hæmorider forebygges?

Alle har hæmorider. Der er flere både interne og eksterne blodkar i nærheden af dit anus, og de sørger for at levere blod til hele området.

Det er først, når disse blodkar begynder at svulme og blive betændte, at de udgør et problem, der kan være ret smertefuldt.

Her er et par ting, du kan gøre for at forhindre, at blodkarrene hæver.

1. Gå på toilettet, når du skal gå

Det lyder som fornuftige råd, men alt for mange mennesker ignorerer det.

Hvis du forsinker at bruge badeværelset, kan din afføring blive hård og tør i din tarm, hvilket gør det sværere at få ud.

Hvis du anstrenger dig for at komme af med afføring, øges din risiko for at udvikle hæmorider.

Apropos anstrengelse, så skal du lade være med at tvinge afføring ud, når du ikke faktisk ikke behøver det. Overbelastning øger trykket på dine venepuder, hvilket fører til hæmorider.

Især kan belastning forvandle indre hæmorider til ydre.

2. Gør ikke badeværelset til en læsesal

Tænk på din tid på badeværelset som en nødvendighed, ikke en længere flugt.

Hvis dit toilet har stakke af magasiner eller bøger på vandtanken, så overvej at flytte dem til et andet rum.

Tag ikke din telefon med ind på toilettet – du må ikke surfe på Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter eller spille spil.

Hvorfor? Jo mere tid du bruger på toilettet, jo mere sandsynligt vil du anstrenge dig for afføring. Den siddende stilling lægger også ekstra stress på dine anale blodkar.

Begge disse faktorer øger din risiko for hæmorider.

3. Revurder din kost

For at forebygge hæmorider vil du have en afføring, der er blød og let at få ud. Du kan opnå den rigtige konsistens ved at træffe smarte kostvalg og drikke masser af vand for at undgå dehydrering.

Mangel på fibre er den mest almindelige synder. Hvis du f.eks. er forstoppet, så prøv at få mere fiber fra grønne grøntsager, frugter og 100 procent fuldkorn.

Fiber kan hjælpe dig med at undgå forstoppelse, og forstoppelse - som fører til belastning - er en risikofaktor for hæmorider.

Fibre kommer dog med en advarsel. Nogle mennesker har, hvad der kaldes "langsom transitforstoppelse." Deres tarme bevæger sig langsommere end normalt.

For disse mennesker har overskydende fibre en tendens til at sidde i deres tarm og gøre forstoppelsen værre.

Lyt også til din krop og undgå fødevarer, der irriterer dine tarme. For nogle mennesker er laktosen i mejeriprodukter irriterende.

For andre er det gluten eller for mange forarbejdede fødevarer.

4. Hold din krop i bevægelse gennem træning

Moderat træning hjælper med at forbedre eller forhindre mange tarm- og fordøjelsesproblemer, herunder hæmorider. Når du er stillesiddende bremses alt, inklusive dine tarme.

Motion hjælper med at holde afføringen i bevægelse gennem din tarmkanal. Det hjælper dig med at undgå forstoppelse og tør, hård afføring.

Gå ture, løb korte distancer, cykling, yoga – vælg selv, men vælg en aktiv livsstil.

Men en advarsel, hvis du har hæmorider: Undgå kraftige vægtløftende squats og lignende bevægelser, der øger abdominaltrykket. Hvis du forsøger at forhindre hæmorider, kan disse øvelser gøre mere skade end gavn.

5. Snak med din læge

Hvis dine symptomer ændrer sig eller blødningen stiger, skal du kontakte din læge og få dine symptomer vurderet.

Ikke alle hæmoridebehandlingsmuligheder er kirurgiske. Du skal muligvis have en vurdering for at udelukke andre sygdomme.

Andre livsstilstips til at hjælpe med at stoppe hæmorider

Der er et par mindre ting, du kan gøre dagligt, som også vil hjælpe, herunder:

  • Drik mere vand. Fiber uden vand gør afføring hård

  • Undgå lange siddeperioder

  • Spørg din læge om at tage fibertilskud

  • Løft dine fødder på en lav skammel eller stol, når du går på toilettet for at lette trykket og komme af med din afføring uden ekstra belastning