Tandlæge slår fast: Skal vi børste tænder før eller efter morgenmaden?

Sundhed

13/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvornår foretrækker du at gøre det?

For mange af os betyder det at komme på arbejde til tiden, at vi børster tænder halvt i søvne og derefter skynder os ud af døren før morgenmad.

Men for dem, der er heldige nok til at have tid til brekky, før de forlader huset, er det sandsynligt, at du børster tænder efter.

Begge er udbredt - men hvad er rigtigt?

Dr. Jay Joshi, hovedtandlæge hos MKDental, kom med sin vurdering, og det er dårlige nyheder for dem af os, der børster tænder først.

"At børste dine tænder efter morgenmaden anses for at være gavnligt for mundsundheden, fordi det hjælper med at beskytte dine tænder mod potentielle skader forårsaget af sure fødevarer og drikkevarer," sagde Dr. Joshi.

'Børstning efter måltid reducerer også følsomheden, øger bekvemmeligheden for mange og fraråder psykologisk at spise mellem måltiderne.'

Vendt 30 minutter

At rense tænderne efter morgenmaden kan være særligt vigtigt, hvis din morgenmad er lidt mere på den sure side.

Dr. Joshi sagde: "Hvis din morgenmad indeholder sure fødevarer og drikkevarer som appelsinjuice, citroner eller eddike, kan børstning efter spisning hjælpe med at beskytte dine tænder. Sure fødevarer kan midlertidigt blødgøre tandemaljen, og børstning umiddelbart efter indtagelse af dem kan føre til emaljeerosion."

"Venter du omkring 30 minutter efter at have spist, kan dit spyt hjælpe med at neutralisere syrer og remineralisere dine tænder, hvilket reducerer risikoen for skader."

Børstning før morgenmad kan også øge dine tænders følsomhed, og der er ikke noget værre end at prøve at nyde et måltid med tænderne ondt. Det vil helt sikkert ødelægge den frikadeller.

"For personer med følsomme tænder, især over for varme og kolde temperaturer, kan børstning efter spisning hjælpe med at undgå potentielt ubehag," tilføjede Dr. Joshi.

"Sensitiviteten kan blive forværret, hvis du børster dine tænder, før du indtager varm eller kold mad."

Kilde: Metro