En gang for alle: Her er svaret på, om man kan genfryse kød

Mad og drikke

28/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Endelig får vi svar!

Det er ikke gået manges næse forbi, at priserne på kød i øjeblikket er rigtig høje, og at det er med til at presse manges privatøkonomi.

I øjeblikket er der også drøftelser om en CO2 afgift til landbruget, som vil få prisen til at stige yderligere.

Derfor tager mange danskere smarte metoder i brug, når det kommer til at få det maksimale ud af det kød, de køber.

Det kan være at bruge mindre kød ad gangen, eller at fryse kødet ned, for at kunne give det længere holdbarhed.

Fødevaresikkerhed og korrekt håndtering af fødevarer er for mange en høj prioritet i hverdagen, og i den henseende kaster Federal Agency for the Safety of the Food Chain (FASFC) (Fødevaresikkerheds agentur i Belgien, red.) lys over en ofte stillet spørgsmål: Er det sikkert at genfryse kød efter det er blevet optøet?

Lad være!

Ifølge en udtalelse fra en talsmand for FASFC under et interview med Radio2, er svaret klart. Af flere grunde anbefales det på det kraftigste at undgå at genfryse kød, der allerede har været frosset og derefter optøet.

Det skriver Redactie24

En af de primære bekymringer er, at kvaliteten af produktet vil forringes. Men endnu vigtigere er det, at virus og bakterier, som ikke bliver dræbt af frysningen, vil blive "frosset" i stedet.

"Så snart produkterne er blevet optøet igen, har de frie tøjler," advarede talsmanden, hvilket understreger risikoen ved at give skadelige mikroorganismer mulighed for at formere sig.

Sådan optør du rigtigt

Når det kommer til optøningsprocessen, understreger FASFC også vigtigheden af at gøre det korrekt. Det frarådes kraftigt at lade kødet tø op ved stuetemperatur eller på ovnen, da disse metoder kan fremme bakterievækst.

I stedet bør kødet placeres i køleskabet aftenen før det skal bruges, hvilket sikrer en langsom og sikker optøningsproces i et kølet miljø.

For at sikre, at eventuelle skadelige mikroorganismer bliver dræbt, er korrekt tilberedning desuden afgørende. Rådet lyder, at man skal sørge for en grundig gennemstening eller -kogning, så vira og bakterier bliver elimineret.