Er maden stadig god? 6 gode råd til at tjekke det, når holdbarhedsdatoen er overskredet

Mad og drikke

26/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det er bedst for miljøet at vi ikke smider mad ud, der ikke er for gammelt.

Madspild er et kæmpe problem over hele verden. Mange af os kender til, at vi ikke lige får spist det hele af maden i køleskabet inden udløbsdatoen overskrides, men faktisk kan du spise flere af madvarerne selv efter datoen er overskredet.

Det skriver Netdokter.dk.

Forskel på ordene

Der er forskel på hvad der står om udløbsdatoen på din mad afhængigt af, hvor vigtig udløbsdatoen er.

Nogle fødevarer er mærket med sætningen "sidste anvendelsesdato". Disse fødevarer bør du i udgangspunktet ikke spise, hvis datoen er udløbet. Det gælder ofte ferske produkter som kylling, fisk og andet kød.

En anden sætning som mad kan være mærket med er "bedst før". Hvis det er tilfældet, kan du selv vurderer, hvor vidt maden er spiselig selv efter datoen er overskredet.

6 gode råd

  1. Se og lugt dig frem. Er dine fødevarer mærket med ”bedst før”, er det op til dig at vurdere, om maden kan spises eller drikkes.

  2. Uåbnede mejeriprodukter kan holde sig i flere uger, efter at den påskrevne dato er overskredet.

  3. Sukker, pasta og mel kan holde sig i flere år efter udløbsdatoen, hvis blot du opbevarer det i lufttætte beholdere.

  4. Ost kan i langt de fleste tilfælde spises længe efter udløbsdatoen. Opbevar den i en lukket plasticpose. Er der mug på en hård ost, kan det skæres fra, men en blød ost med mug bør til enhver til smides ud.

  5. Hakket kød, pålæg, pølser, fersk fisk og lyst kød som fx kylling skal du være særligt påpasselig med, og af denne årsag er disse produkter er mærket med ”sidste anvendelsesdato”.

  6. Rødt kød bliver mere mørt, når de opbevares. Bliver kødet gråbrunt, slimet eller får en syrlig lugt, bør det dog kasseres.