Sådan laver du hårdkogte æg, der ikke bliver som gummi

Mad og drikke

24/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mette N.

Hårdkogte æg har mange anvendelsesmuligheder, men ifølge en madlavningsekspert er der kun én rigtig måde at lave dem på.

Alt efter hvor lang eller kort tid du koger et æg, kan du markant ændre blommens tekstur. Af alle mulighederne er det nok det hårdkogte æg, der er nemmest at tilberede.

Når du forsøger at tilberede mere smilende æg, kan det resultere i en sej gul blomme, selv hvis du kun giver ægget et par sekunder for længe i gryden.

Men dem, der nyder faste æggeblommer, vil vide, at en for lang kogetid også kan resultere i en overkogt æggehvide, hvilket heller ikke smager godt.

Ifølge madlavningsekspert Martha Stewart er der imidlertid en simpel tilberedningsmetode, der gør det nemt at undgå, når man laver æg derhjemme.

Undgå gummiæg

Den amerikanske ekspert i tips til husholdning og kogekunst deler opskriften på sin hjemmeside: "Lær denne nemme, grundlæggende metode til at lave hårdkogte æg, og du vil bruge den igen og igen, når du laver æggesalat, djævleæg og mere."

Martha bemærker, at hendes metode giver "perfekte æg hver gang" og gør det muligt at tilberede op til et dusin æg på én gang.

Det eneste, du skal bruge, er æggene, en gryde, der er stor nok til at nedsænke hvert af æggene i vand, og selvfølgelig vand til at dække dem.

En ting, der dog er vigtig at huske, er, at æggene skal have stuetemperatur, før de koges, da det ifølge Martha vil "forhindre, at hviderne bliver gummiagtige". At bruge dem ved denne temperatur gør dem også nemmere at pille, i modsætning til når man bruger koldere æg.

Sådan laver du hårdkogte æg – på den rigtige måde

Fyld gryden med æg og dæk dem med koldt vand op til en dybde på omkring en tomme (cirka 2,5 cm) eller nok til at nedsænke dem helt.

Sæt derefter gryden på kogepladen og bring den i kog over middel varme, og når vandet når kogepunktet, dæk til med et låg og fjern gryden fra varmen.

Lad det hvile i 12 minutter, før du overfører æggene til et stort dørslag og skylder dem i koldt rindende vand for at standse tilberedningen.

For at pille æggene nemt og hurtigt, bank forsigtigt bunden af ​​hvert æg på et bræt eller en bordplade, før du forsigtigt ruller ægget med håndfladen. Dette skulle begynde at knække skallen, hvorefter det er nemt at pille filmen og skallen af på én gang.

Halver til sidst de hårdkogte æg eller skær dem i skiver til servering.

Opbevar dem i en lufttæt beholder i et par dage.

Kilde: Express