Hold øje når du køber ind til julebag i Bilka: Dette er ikke chokolade

Forbrug

03/12/2022

Foto: Privat
Foto: Privat

Skrevet af Kathrine Frich

Produktet Vekao sælges som chokolade på Bilkas hjemmeside.

Hvad er Vekao?

Ordet "Vekao" bruges for produkter, der har et meget lavt indhold af kakao eller chokolade. 

De markedsføres normalt som erstatningsprodukter, der kan bruges i stedet for kakao eller chokolade. Og det kan være fristende at købe produkterne, da de ofte er noget billigere end rigtig chokolade. 

En typisk erstatning, man kan få som vekao er pulver til at blande op i mælk, Det vil typisk indeholde 10-20% kakao. 

Chokolade eller overtræk?

Ifølge Bekendtgørelse om kakao-, chokolade- og vekaovarer skal chokolade for at kunne kaldes mørk chokolade have et indhold på mindst 43 % kakaotørstof, heraf mindst 26 % kakaosmør.

Hvis det skal kaldes mælkechokolade, skal det have et indhold på mindst 30 % kakaotørstof og mindst 18% mælketørstof.

Ryger vi ned på et indhold, der kun består af 16% affedtet kakaotørstof, kan det kaldes overtrækschokolade.

Sælges som chokolade i Bilka 

Som det kan ses på billedet nedenfor sælges Vekaoknapperne på Bilkas ToGo hjemmeside under navnet "mørk overtræk chokolade." 

Dette er dog ikke korrekt.

Produktet som mærket Odense, der bedst er kendt for deres marcipan, forsøger at sælge er Vekao. Og det kan ikke kaldes kakao ifølge Tanya Junge Meibom, Lektor på Professionshøjskolen Metropol og underviser i fødevarekvalitet

"For at noget kan kaldes chokolade, skal det mindst indeholde 18% kakaosmør. Indgår erstatningsproduktet ’vekao’ er kakaosmørret udskiftet med den billigere palmeolie," fortæller Tanya Junge Meibom til DR

Artiklen fortsætter under billedet

foto: Screenshot

Odense gør det rigtige

På Odenses pakker er det tydeligt markeret at der er tale om Vekao, ligesom de også kalder det overtræk og ikke chokolade. 

Og på firmaets hjemmeside står der følgende:

"Chokolade består som hovedregel af kakaopulver, sukker og kakaosmør. Overtræk består af kakaopulver, sukker og palmekerne fedt."

De påpeger dog også at det kan påvirke smagen, da det ikke vil smage helt som rigtig chokolade: 

"Vores overtræksknapper er vekaoprodukter, fordi de er baseret på palmekernefedt i stedet for kakaosmør. Det betyder, at de ikke har helt den samme chokoladesmag som vores chokoladeknapper, men til gengæld gør palmekernefedtet dem nemmere at arbejde med."