Statens Serum Institut varsler smittestigning - hvad siger tallene?

corona

09/10/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Flere og flere får PCR-test men betyder det en stigning i smitte?

Frygter stigning over vinteren

Med efterårets komme er vi nu i den tidsperiode, hvor der antallet af coronasmittede er steget de sidste to år. Og det ser umiddelbart ud som om der vil komme et stigende smittetryk:

"Vi forventer, at smitten stiger over efteråret og vinteren. Hvornår og hvor slemt det bliver, afhænger dog særligt af, hvornår en ny variant rammer os." Det fortæller Henrik Ullum, der er administrerende direktør for Statens Serum Institut til TV 2 Lorry.

Han råder os til at huske på de gode vaner vi har skabt over de sidste år. Vi skal fortsat holde fast i at holde afstand til hinanden, vaske hænder, bruge håndsprit og passe på de ældre.

Hvad siger tallene?

SSI's egen hjemmeside står der at der er en stigning i antallet af antallet af positive covid-19 tests, men at det hænger sammen med at flere og flere også får foretaget PCR tests.

På hjemmesiden fremgår det at:

"Efter en periode med faldende eller stabil smitte, ses der en stigning i antallet af personer smittet med SARS-CoV-2 fra uge 37 til uge 39 i alle landets fem regioner. Smitteforekomsten er på 144 tilfælde per 100.000 indbyggere."

Det bliver yderligere specificeret at der er flest smittede i Region Sjælland hvor smitteforekomsten er på 172 per 100.000 indbygger. Færrest er der i region hovedstaden.

Lige nu ses den højeste positivprocent i Region Midtjylland, hvor den er på 20,9%. Det skal dog ses i lyset af at der antallet af PCR-test er stedet med 17% mens antallet af positive test er gået fra 16% til 16% i samme periode.

Antallet af indlagte stiger, men der er generelt færre indlagte på intensiv. Det er fortsat de 70-89 årige, der udgør den største andel af den nyindlagte.

Stigende antal indlagte – men færre indlægges på intensiv