Russerne melder ud: 'Satan 2' er klar til aktiv kamptjeneste

Ukraine-krisen

02/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan bære atomvåben.

Russerne har gang på gang raslet med atomsablen for at afskrække Vesten fra at blande sig i krigen i Ukraine (det, som russerne selv kalder "den særlige militæroperation), og nu kan der måske være grund til lidt ekstra bekymring.

De langtrækkende russiske Sarmat-missiler meldes nu klar til aktiv kamptjeneste, skriver det statslige russiske nyhedsbureau RIA

Mediet citerer citerer Yuri Borisov, der er generaldirektør for Den Føderale Russiske Rumfartsorganisation.

Kan bære atomvåben

Sarmat er et såkaldt ballistisk missil, der kan udstyres med op til ti nukleare sprænghoveder og ramme mål i Europa og USA. Det har eftersigende en rækkevidde på 18.000 kilometer, og Putin har tidligere sagt, at våbnet er "uden sidestykke i verden".

Tidligere har seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Flemming Splidsboel Hansen, dog sagt til TV 2, at vi ikke nødvendigvis behøver at ligge søvnløse over, at Rusland råder over Satan 2-missilerne.

I april 2022 vurderede han nemlig, at det, at Putin igen og igen bringer atomvåben på banen er et signal om, at hvis man presser russerne for meget, kan det få store konsekvenser.

Den vurdering kom altså få måneder inde i krigen, og dengang vurderede Flemming Splidsboel Hansen, at det blandt andet skulle afskrække Vesten fra at sende våben til Ukraine.

Men i betragtning af, hvor mange tons ammunition og materiel, der er blevet sendt til Ukraine fra for eksempel NATO-lande, kan man ikke ligefrem påstå, at truslen har haft den, for Putin, ønskede effekt.