Danske F-16 på vej til Ukraine - nu reagerer Rusland, og de er svært utilfredse

Ukraine-krisen

21/08/2023

Foto: Steve Lynes from Sandshurst, United Kingdom, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
Foto: Steve Lynes from Sandshurst, United Kingdom, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Skrevet af J. Bøgen

De første af de 19 fly forventes at blive leveret omkring nytår.

I går kom det frem, at Danmark donerer intet mindre end 19 F-16 kampfly til det ukrainske forsvar. De første af flyene forventes at blive leveret omkring nytår, og efterfølgende vil de resterende fly blive leveret i løbet af 2024 og 2025.

Samme dag kom det også frem, at Holland donerer F-16 fly til Ukraine, men her er antallet ukendt, selvom den ukrainske præsident Zelenskyj dog skriver på X (det tidligere Twitter), at han takker for donationen af hele 42 F-16-fly.

Nu er turen så kommet til den russiske reaktion på, at der nu er moderne og slagkrafte kampfly på vej til det ukrainske forsvar - og ikke overraskende er russerne hverken imponerede over eller glade for, at de vestlige producerede kampfly vil være at finde på slagmarken om mindre end seks måneder.

Ruslands ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, skriver således i en kommentar til Ritzau, at beslutningen fra Danmark om at donere flyene "fører til en eskalering af konflikten", ligesom han også beskylder Danmark for at bruge skubbe Ukraine ned i afgrunden.

"Ved at skjule sig bag en præmis om, at Ukraine selv skal bestemme betingelserne for fred, søger Danmark med sine gerninger og ord at efterlade Ukraine intet andet valg end at fortsætte den militære konfrontation med Rusland," lyder det fra Barbin.

Ukrainsk hån

Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, er imidlertid klar i mælet, når han skal vurdere, hvordan Danmark bør forholde sig til den russiske udmelding.

Han mener nemlig, at man skal ignorere Vladimir Barbin, da målet med russisk diplomati alligevel er at lyve. Det forklarer han til TV 2.

De første seks kampfly vil blive sendt afsted "omkring nytår". De næste otte kampfly følger i 2024 og derefter fem i 2025.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fortalte tidligere mandag, at flyene skal bruges i Ukraine og ikke i Rusland. Det er en betingelse.