Russerne bruger ny taktik: Laver kamikaze-køretøjer

Ukraine-krisen

13/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Timingen kan hænge sammen med, at russerne har fået forstærkninger i form af tjetjenske styrker.

Krigen i Ukraine har varet i mere end 500 dage, og det er ikke nogen hemmelighed, at de russiske styrker er særdeles pressede.

Situationen er ikke blevet nemmere af, at Ukraine har fået tilføjet utrolige mængde vestlige materiel og våben, så landet nu har sat gang i en modoffensiv for at skubbe den russiske invasionsmagt ud af den østlige del af Ukraine.

Russerne har dog også fået forstærkninger. I et område nær byen Donetsk har de russiske tropper nemlig fået følgeskab af tjetjenske militære enheder, og det betyder også, at der er dukket nye taktikker op på slagmarken.

En af de mest bemærkelsesværdige, som der har været flere meldinger om i juni, består af kamikaze-køretøjer.

Det skriver det britiske forsvarsministerium i deres løbende opdatering af situationen i Ukraine. Artiklen fortsætter under opslaget.

Psykologisk effekt

Helt konkret består den nye strategi i, at de russiske styrker fylder tonsvis af sprængstof i forældede pansrede køretøjer, som dernæst sættes i gang med at køre i retning mod de ukrainske stillinger.

Ifølge det britiske forsvarsministerium forlader de russiske soldater sandsynligvis de pansrede køretøjer, efter de er blevet sat i gang.

Netop sammenfaldet med ankomsten af de tjetjenske enheder til området omkring Donetsk menes at være hovedårsag til, at vi nu ser den nye taktik brugt på slagmarken.

"Der er en realistisk mulighed for, at tjetjenske styrker er pionerer i denne taktik," skriver den britiske efterretningstjeneste.

De sprængfarlige køretøjer når i de fleste tilfælde at detonere, før de når deres mål, da de enten rammer miner eller bliver beskudt af de ukrainske styrker.

I analysen lyder det dog, at de voldsomme eksplosioner stadig vurderes at have en psykologisk effekt på de ukrainske styrker.