"Rusland har næsten droppet tanken om at vinde krigen militært"

Ukraine-krisen

26/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er en markant melding, men den kommer ikke fra hr. hvem-som-helst.

Rusland har "næsten opgivet" tanken om at vinde krigen i Ukraine militært.

Sådan lyder den opsigtsvækkende vurdering har en tidligere britisk MI6-efterretningsofficer ifølge Sky News.

Med et stigende antal angreb på ubetydelige områder ser Rusland ud til at bruge "alle lagre af missiler" til at lægge andre former for pres på Ukraine og det internationale samfund, siger Christopher Steele til Sky News.

"Det, vi ser, er i virkeligheden et angreb på fri handel," sagde han.

"Putin har bestemt ambitioner om at udfordre den måde, verdensmarkedet fungerer på, og det vestlige system, som han ser det, af styring i verden."

"Rusland har næsten opgivet ideen om at vinde denne krig militært i enhver konventionel forstand."

De indre linjer sejler

Hr. Steele forklarede, at Rusland har svigtet sine mål, og at dets tropper lider under dårlig moral og dårligt lederskab.

Der synes også at være problemer i landets øverste kommando, hvor en række af de bedste generaler taler imod krigsindsatsen.

"Det er virkelig vigtigt og indikerer et meget dybere problem inden for den russiske overkommando, og vi ser ikke disse splittelser i Ukraine," sagde han.

Ukrainerne har i løbet af sommeren fokuseret på at tilbageerobre noget af det territorium i det østlige og sydlige Ukraine, som russerne har overtaget. Der er varierende meldinger om, hvordan projektet går, men en af de seneste vurderinger lyder, at Ukraine har tilbageerobret omkring halvdelen af det område, der var på russiske hænder inden modoffensiven.

Der er imidlertid stigende bekymring for, hvad der foregår i Belarus. Få kilometer fra den polske grænse er Wagner-soldater nemlig observeret i gang med at træne belarusiske soldater, og frygten er, at det er et signal om, at Belarus er på vej ind i krigen i Ukraine på russisk side.