Tidligere russisk kommandør: "Putin har allerede tabt, og Rusland har ingen chance for at vinde"

Ukraine-krisen

27/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er ikke alle, der tror på det russiske styres udlægning af krigen.

En tidligere russisk kommandant, der siden er blevet fremtrædende militærblogger, har hævdet, at hans land "ingen chance har for at vinde" krigen i Ukraine, fordi Vladimir Putin "opfører sig som et totalt uprofessionelt barn".

Igor Girkin, en tidligere leder af den pro-russiske paramilitære gruppe Folkerepublikken Donetsk og en væsentlig faktor bag den ulovlige annektering af Krim i 2014, lagde onsdag (d. 21. juni) en video af sig selv på Telegram, hvori han hævdede, at Rusland havde mistede initiativet på frontlinjerne og ville komme til at "tabe" den igangværende konflikt under "uuddannede indflydelse" fra Kreml-krigscheferne.

Det skriver Express.

Ikke hr. hvem-som-helst

Girkin er en af ​​de mest fulgte militærbloggere på Telegram, et socialt medie, der er meget brugt af russiske civile, og hans meninger bliver hørt af millioner af brugere på daglig basis.

Girkin sagde: "Vores øverstkommanderende vil slet ikke vinde denne krig. Uanset hvilken sejr vores hær opnår i denne krig, kommer vi til at tabe den med en sådan tilgang fra landets ledelse. For et år siden angreb [Ukraine] ingen steder, og initiativet tilhørte udelukkende de russiske væbnede styrker. Men hvad ser vi nu? I juni 2023 blev Kherson forladt. Izyum er forladt. Kupiansk er forladt.”

Idet han adresserede Vladimir Putins påstande om, at Rusland havde ødelagt hundredvis af ukrainske kampvogne, hævdede han, at præsidenten ikke "forstod", hvad han talte om.

Han sagde, at Putin "kun havde set kampvogne ved en parade" og "ikke opførte sig som en gammel mand, men som et totalt uprofessionelt barn", når han fremsatte påstande om ødelæggelsen af ​​ukrainsk militærudstyr.

Girkin tilføjede: "Til de uuddannede menensker i de højeste rækker af Den Russiske Føderation, vi har ingen chance for at vinde!"

Bloggere stigende utilfredse

Den tidligere russiske kommandant har ledet den indenlandske kritik af Kremls krigschefer, herunder forsvarsminister Sergei Shoigu og væbnede styrkers chef Valery Gerasimov, da de bliver mere og mere desillusionerede over tilstanden i den "særlige militæroperation".

Siden en undervældende forårsoffensiv og stigende vestlig støtte til Ukraine, har det militære bloggersamfund slået tilbage mod Kreml og dets statsmediedukker for at føre landet ind i en konflikt, de ikke kan vinde uden store strategiske og personalemæssige ændringer.

De ydmygende russiske tilbagetrækninger fra Kharkiv Oblast i september sidste år og Kherson Oblast i november, som førte til den hurtige degradering af Sergei Surovikin som chef for de væbnede styrker i Ukraine i januar, katalyserede også den militære bloggerbevægelse mod Kreml.

Men Sergei Shoigu adresserede de seneste ukrainske modoffensiver under et ministermøde tirsdag (20. juni) på en "relativt lige-ud-ad-landevejen-måde", ifølge Institute for the Study of War (ISW).

Tænketanken foreslog, at dette viser, at Kreml afholder sig fra direkte misrepræsentationer af fremskridtene i Ukraine ved at beskytte det informationsrum, de ser ud til at have mistet til militærbloggerne.