"Findes han overhovedet?" - Russisk blogger med vild udtalelse om Putin

Ukraine-krisen

22/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Han mener også, at den russiske præsident er lige så passiv som en mumie.

Der er røre i den russiske andedam.

"Den særlige militæroperation", som det officielle Rusland kalder krigen i Ukraine, er stadig i gang, og lige nu er ukrainerne i offensiven i et forsøg på at generobre deres territorier - og der er efterhånden ved at komme sprækker i den ellers lufttætte russiske kommunikation om situationen i Ukraine.

Lederen af lejehæren Wagner-gruppen har i flere måneder været stærkt kritisk overfor det russiske forsvarsministerium, som han mener er dybt inkompetente og direkte modarbejder lejehærens indsats, fordi de frygter, at lederen af Wagner-gruppen bliver for magtfuld.

Generelt er den russiske top præget af interne magtkampe, og det får nu en prominent russisk militærblogger til at komme med en hidtil uhørt kritik af den russiske præsident, Vladimir Putin.

"Opfører sig som et barn"

Igor Girkin, 52 år, er tidligere officer i den russiske sikkerhedstjeneste og ledede de russisk-kontrollerede styrker i det østlige Ukraine i 2014, da Krim-halvøen blev annekteret af Rusland.

I dag er han en indflydelsesrig militærblogger med over 800.000 følgere og en voldsom kritiker af den russiske præsident, Vladimir Putin.

Igor Girkin, alias "Strelkov" ("skytte", red.), er kendt som en hard-line nationalist og dømt in absentia for involvering i nedskydningen af ​​passagerfly MH17. Når det kommer til krigen med Ukraine, har han en meget hård linje, som går ud på, at Rusland skal tage hovedstaden Kiev.

I en video, han har offentliggjort på sine sociale medier, kritiserer han Putin for ikke at opføre sig som den gamle mand, præsidenten må siges at være (han fylder 71 år i oktober i år), men at præsidenten i stedet opfører sig "som et barn".

Faktisk stiller han et retorisk spørgsmål om, hvorvidt den russiske præsident overhovedet eksisterer, siden han er så usynlig i indsatsen for at få invasionen af Ukraine på ret spor.

"Peskov (putins talsmand, red.) siger, at præsidenten bliver orienteret løbende, men du kan også orientere en mumie. Man kommer og aflægger rapport, men mumien ligger bare og er stille."

Girkins tale er på russisk, men der er engelske undertekster i videoen herunder.